Ülkü Karaburçak, Mimar
Geçmiş yüzyıllarda daha çok yapı malzemesi olarak kullanılan doğal taş, günümüzde iç mekan dekorasyonları, mobilya ve aksesuar gibi endüstriyel ürünlerde de artan kullanım alanlarıyla tasarım dünyasındaki hakimiyetini genişletiyor. Dayanıklılığı, sağladığı estetik ve hijyenik avantajları sayesinde doğal taş, tarih boyunca hamamlardan saunalara, havuzlardan şifalı su kaynaklarına kadar birçok ıslak hacimde başrol olarak yerini aldı. Zaman içinde sosyal ihtiyaçların değişmesiyle günümüzdeki modern halini alan banyolar ise şimdilerde hayatımızın en özel mekanlarından birine dönüştü. Etkileri küresel ölçekte yoğun olarak yaşanan pandemiyle birlikte insanların doğaya olan ilgisinin özellikle arttığı bu dönemde doğal taşla kimlik kazanan banyo tasarımları günümüzün yükselen trendlerini oluşturuyor. Modern banyo dekorasyonlarında çeşitli renk, doku ve sertlikteki doğal taş malzemeyle çok farklı ve estetik tasarımlar yapmak mümkün. Ancak kullanımda taşın seçimine özen göstermek yerine, fiziksel ve kimyasal özelliklerine uygun seçimler yapmak gerekiyor. Bu ayki Dosya’mızda doğal taşla biçimlenen modern banyo tasarımlarına, dekorasyonda taş seçiminin püf noktalarına, doğal taş çeşitleri ve kullanımının avantajlarına yer verdik.
Doğal Taş Çeşitleri
Hemen hemen her doğal taş çeşidi, neme dayanıklılığı, kolay temizlenmesi ve sızdırmaz olması gibi avantajları sayesinde banyo gibi ıslak hacimlerde güvenle kullanılan bir malzeme olsa da farklı yüzeylerde tasarım tercihlerinize ve yaşam tarzınıza en uygun doğal taş seçimlerini yapabilirsiniz.
Güzelliği ve zarafetiyle bilinen ve yüzyıllardır banyoların popüler tercihi olman mermer, duşa kabinler, duvarlar, zeminler, tezgahlar ve banyo dolapları gibi mobilyalarda da kullanılan çok yönlü bir malzeme. Farklı renk seçenekleri ve sağlam yapısıyla kullanıldığı alanlarda temiz ve zamansız bir görünüm sunuyor.
İnsanoğlunun bildiği en sert taşlardan biri olan granit ise, dayanıklılığı ve bakım kolaylığı ile banyolarda sıklıkla tercih edilen bir diğer doğal taş çeşidi. Oldukça sağlam olan granit aynı zamanda damarlarındaki farklı renk seçenekleriyle duvar kaplamalarından özel objelere kadar geniş bir kullanım alanı sunuyor.
İçerdiği çok çeşitli mineraller sayesinde zengin renk geçişlerine sahip olan kayrak taşı ise banyolarda derin bir kontrast oluşturuyor. Aşınmaya karşı dirençli yapısı ve kayma riskini azaltan dokusu sayesinde en çok zeminlerde tercih ediliyor.
Delikli yapısı ve kimyasal özellikleri sayesinde nemi ve bakteri üremesini engelleyen traverten, tezgah, duş, küvet ve zeminlerde sıklıkla kullanılıyor. Sunduğu farklı renk tonlarıyla çeşitli tarzlara göre özelleştirilmiş görünümler oluşturmayı kolaylaştırıyor.
Az bakım gerektiren yapısı, temiz ve modern görünümüyle popülerlik kazanan kuvarsit, ısıya dayanıklı ve leke tutmaz özelliklere sahip. Fiziksel olarak mermere benzer görünüme sahip kuvarsit, çeşitli renk ve desen seçenekleriyle her tasarım stiline uyum sağlıyor.
Banyolarda Doğal Taş Kullanımının Püf Noktaları
Islak hacimlerde sorun olabilen başlıca unsurlardan olan küf, malzeme seçimi konusunda tereddütler yaratsa da doğal taş kullanılan banyolarda, suyu drene edecek yalıtımların kullanılması ve cilalanmış doğal taşların tercih edilmesiyle küf rahatlıkla önlenebiliyor. Ayrıca iyi bir havalandırma, yüzeylerin çabuk kurumasını sağlayacağı için küf sorununun önlenmesine büyük ölçüde yardımcı oluyor. Kaymazlık sağlaması açısından doğal taşlara kullanım alanı ve amacına göre kumlamalı, fırçalı ya da honlu gibi kaymazlık sağlayacak yüzey işlemleri uygulanabiliyor.
Doğal Taşın Avantajları
Estetik: Mekanlara zarif ve prestijli bir görünüm kazandıran doğal taşın oluşum sürecinin izlerini barındırması, estetik olarak en etkileyici özelliklerinden biri. Sahip olduğu sonsuz renk ve doku çeşitliliğiyle birbirinden farklı görünümler sunmasının yanı sıra diğer pek çok malzeme ile de rahatlıkla kombine edilebiliyor.
Hijyenik: Doğal bir malzeme olan taş, sağlığa zararlı herhangi bir madde içermiyor. Ayrıca antibakteriyel ve ısıyı iyi soğuran yapısı sayesinde ıslak hacimlerde, özellikle duş tekneleri ve lavabolar gibi hijyen gerektiren alanlarda rahatlıkla tercih edilebiliyor.
Uzun Ömürlü: Binlerce yıllık geçmişe sahip doğal taşın aşınma ve basınca karşı direnci oldukça yüksek olduğu için zamanla bozulma yapmıyor. Doğanın temel unsurlarından olması ve kolayca temizlenebilen yapısı sayesinde ömür boyu teknik özelliklerini ve estetiğini korur.
Ekonomik: Doğada neredeyse hazır halde bulunan doğal taş, ocaktan büyük bloklar halinde çıkarılır ve istenen ölçülerde kesilebilir. Bu sayede ölçüsü ve formunun ihtiyaca göre belirlenebilmesinin sağladığı ekonomik avantajın yanı sıra doğal taşın hem elde edilmesi hem de temizlenmesi ve korunması için gereken maliyet de yapay malzemelere göre daha düşüktür.