Üniversitelerin endüstriyel tasarım, mimarlık ve sanat bölümü öğrencileri ile sektör profesyonellerinin katılımına açık olan “9. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması” sonuçlandı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından “öğrenci” ve “profesyonel” olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmaya toplam başvuru 599 olurken, aday projeler Türkiye’nin önde gelen mimar ve iç mimarlarının yanı sıra değerli akademisyenlerden, sektör temsilcilerinden ve İMİB yetkililerinden oluşan bir Seçici Kurul tarafından üç aşamalı olarak değerlendirildi. Türk doğal taşları kullanılarak özgün ve endüstriyel olarak üretilebilir ürünler geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmamanın öğrenci kategorisinde 7, profesyonel kategorinde ise 4 proje ödüle değer bulundu.
74 Bin TL Para Ödülü ve Eğitim Bursu Şansı Yakaladılar
9. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın öğrenci kategorisinde
Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü
öğrencisi Simay Tokuş “Luna Piena” isimli tasarımı ile birinci oldu. İzmir
Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım
Bölümü öğrencisi Sezin Gediz Ün “Dizem” isimli tasarımı ile ikinci olurken,
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü
öğrencisi Batuhan Sütbeyaz “Işık Taşı” isimli tasarımı ile üçüncülüğe layık
görüldü. Öğrenci kategorisinin mansiyon ödülü sahipleri ise; Yıldız Teknik
Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Yağız Soysal, MEF
Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Tan
Nuhoğlu, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü
öğrencisi Saim Emircan Dinler, Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Mustafa Can Tözün Atmaca, Enes Toplugül
ve İstanbul Medipol Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri
Elif Yıldız ile Suna Demirci oldu.
9. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması Seçici Kurul Üyeleri,
profesyonel kategorisinde Hadiye Özdemir’i “Tondo Light” isimli çalışmasıyla,
İlker Toruk’u “Fossilamp” isimli çalışmasıyla, Alican Faydalı’yı “Pulse” isimli
çalışmasıyla, Nihal Konar Naş Karsan’ı ise “F/8” isimli çalışmasıyla mansiyon
ödülüne değer buldu. Yarışmanın ödül töreni bu sene pandemi koşulları nedeniyle
yüz yüze gerçekleştirilemese de kazananlara plaketleri takdim edildi. Yarışmada
“profesyonel” ve “öğrenci” kategorilerinde dereceye girenlere toplam 74 bin
TL’lik para ödülü verilirken öğrenci kategorisinde ilk üçe giren tasarımcılar
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yurtdışı tasarım eğitimi bursunu alma
şansını yakaladı.
21 Kişilik Juri Projeleri Değerlendirdi
Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın bu yılki jüri değerlendirmesi online olarak üç aşamada gerçekleştirildi. Öğrenci kategorisi ve profesyonel kategori için iki ayrı seçici kurul belirlenerek, tüm üyelerin fikirleri göz önüne alındı. Mimar ve tasarımcılar ile birlikte taş üreticileri ve uygulamacıları gibi sektör temsilcilerinin de yer aldığı Seçici Kurulu İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Mimar Akın Gölcük, Çinici Mimarlık Kurucusu Mimar Can Çinici, NUN|Architecture & Design Kurucusu Mimar Celaleddin Çelik, GMW MIMARLIK Ortağı Mimar Dicle Demircioğlu, DGADila Gökalp Architects Kurucusu Mimar Dila Gökalp, Tekeli-Sisa Mimarlık Ortağı Dilgün Saklar, EDDA Architecture Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, Arkitera Mimarlık Merkezi Genel Koordinatörü Emine Merdim Yılmaz, Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Delegesi Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Elips Tasarım Mimarlık Kurucusu Mimar Feza Ökten Koca, MTM Mimarlık Kurucusu Mimar Hasan Kıvırcık, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Yurdakul, Editör ve Mimar Neslihan İmamoğlu, Mimaristudio Kurucu Ortağı Mimar Önder Kul, YTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Pınar Sipahi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Recep Coşkun Bozanlı, Işık Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Saltuk Özemir, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Alkan, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği TİM Delegesi Vedat Öksüz, IGLO Architects Kurucu Ortağı Mimar Zafer Karoğlu ve İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Zeynep Yazıcıoğlu Halu’dan oluşuyordu.
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada “Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nı 9.kez düzenlemiş olmaktan oldukça mutlu ve gururluyuz. İleriye daha güçlü ve emin adımlarla bakmamızı sağlayan tasarımlar, birlik olarak nasıl önemli bir rol üstlendiğimizi de bir kere daha bize gösterdi” dedi.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ 1. ÖDÜLÜ
LUNA PIENA
Simay Tokuş Işık Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım
Luna Piena, İtalyanca’da dolunay anlamına gelmektedir. Ürün formu itibarıyla ayın evrelerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda ışık şiddeti ayarı yapabileceği bir aydınlatma tasarımıdır. Ürün iki bölümden oluşur. Ürünün üst bölümü aydınlatmayı, alt bölümü ise ışık şiddetinin ayarlanmasını sağlar. Alt bölümde bir raylı sistem bulunur. Üründe bulunan raylı sistem boyunca kürenin aşama aşama sol taraftan sağ tarafa hareket ettirilmesiyle daha loş, sağ taraftan sol tarafa hareket ettirilmesi ile de daha aydınlık bir alan elde edilmiş olur ve kullanıcıya interaktif bir deneyim sağlanır. Işığın ayarını sağlayan kürenin sabit kalabilmesi için, sistemde çıkıntılı bölmeler kulanılmıştır. Işığın şiddetinin ayarlanması noktasında göz hassasiyeti de dikkate alınmıştır. Işığın mermer üzerinde olan etkisiyle doğal taşın ön plana çıkartılması hedeflenmiştir. Luna Piena duvara sabitlenerek kullanılması ve doğal taşın estetikliğini ortaya çıkarması ile dekoratif bir ürün olarak da tanımlanabilir. Dekoratif bir ürün olarak tanımlanmasından dolayı kullanım alanları geniştir. Ürünün alt bölmesi mermer malzeme kullanılarak CNC’de işlenerek üretilmiştir.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ 2. ÖDÜLÜ
DİZEM
Sezin Gediz Ün İzmir Ekonomi Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım İzmir
Pandemi döneminde günlük hayatımızda değişen birçok şey gibi, kent alanlarını kullanma şeklimiz de değişti. Dizem, bu ihtiyaçlara cevap verebilmek adına hem bir kent mobilyası, hem de bir kamusal alan heykeli olarak tasarlanmıştır. Malzeme olarak mermer tercih edilmiştir. Tasarıma ön taraftan bakıldığında farklı akışkan şekillere sahip, düzenli aralıklarla tekrar eden, kullanıcılar için bölme görevi üstlenen dikey taşlar görülür. Bu taşlar yataydaki oturma parçalarıyla iç içe geçer ve yapısal olarak destekler.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ 3. ÖDÜLÜ
IŞIK TAŞI
Batuhan Sütbeyaz Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım
Işık Taşı, muzip bir fikrin ürünüdür. Bize bir mumluk gibi en sıradan ve sade formların bile sürprizler barındırabileceğini hatırlatır. Ürün dışarıdan çok sade ve minimal dekora sahiptir. Kullanıcının ürünle karşılaştığında şaşırması ve merakının uyanması amaçlanmıştır. Bu yüzden formunun dış yüzeyi minimal, içiyse gizli bırakılmıştır. Ürünün üzerinde CNC ile çıkarılmış pirinçten bir tuş bulunmaktadır ve bu tuşun altına sabitlenmiş olan neodyum mıknatıs sayesinde yanan mumun yüksekliğini ayarlanabilmektedir.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ MANSİYON ÖDÜLÜ
CEVHER
Yağız Soysal Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık
Cevher, taşın doğal ve işlenmiş iki halini aynı yerde buluşturan bir proje. İhtiyaçlara göre kişiselleştirilebilen bu tasarımla aksesuarları saklamaya ve sergilemeye estetik bir çözüm getirilmiştir. Doğal taşın değerini artırmak ve içindekileri yansıtmak amacıyla tasarlanan bu proje çakıl taşlarına benzeyen tabanın üzerinde metalden dövülmüş ağaç ve ağacın dallarına güçlü mıknatıslarla geçebilen doğaltaş birimlerden oluşuyor. Bu doğal taş birimler farklı renk ve desenlerde mermer, traverten, granit, oniks vb. taşlardan üretiliyor.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ MANSİYON ÖDÜLÜ
DALGA
Mustafa Can Tözün Atmaca, Enes Toplugül Işık Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım
Dalga, günümüzde unutulmuş ve telefon arayüzü olmaya indirgenmiş radyoların, mermerin benzersiz dokusu ve estetiği ile ürüne değer katarak, radyoların evlere tekrar girmesini amaçlayan dekoratif bir üründür. Günümüzde, bize radyo denildiğinde aklımıza gelen “radyo” görselinin dışına çıkılıp mermer malzemesiyle yeni bir boyut kazandırılması ve radyonun çekiciliğinin arttırılması planlanmıştır. Mermerin radyoya kattığı değerle kullanıcıların bu ürünü alıp bir heykel gibi evlerinde sergileyebilmesi sağlanırken, aynı zamanda ürün kullanıcıya sosyal bir fonksiyon sağlar.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ MANSİYON ÖDÜLÜ
JUST TURN Elif Yıldız, Suna Demirci İstanbul Medipol Üniversitesi, Mimarlık
Just Turn, taş yazıtlardan ilham alınarak kamusal alanda, toplumsal iletişime katkı sağlayacak bir oyun aracı olarak tasarlanmıştır. Çalışma prensibi, mermer plakanın üzerinde yarım küre şeklinde boşluklar açılması ve çift katmanlı, iki yüzeyinde farklı mermer bulunan daire şeklindeki plakaların dönmesiyle oluşmuştur. Mermer plaka yüzeyinin torna makinesinde kubbe biçiminde boşluklar açması, bu boşluklara daire şeklindeki plakaların yerleştirilmesi öngörülmüştür. Kamusal alanlarda “yalnızca çevir” mantığıyla çalışan mermer plakalara yazılabilen yazılar mesaj verme ve iletişim sağlamaya eğlenceli bir şekilde katkı sağlamaktadır.
ÖĞRENCİ KATEGORİSİ MANSİYON ÖDÜLÜ
YALAK
Tan Nuhoğlu Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık
Tasarımdaki amaç, kentte insan ile hayvan arasında var olan ilişkiyi irdeleyip, kuş yalağının tasarımında malzeme ve zamanı tasarımın bir parçası haline getirerek kuş yalağını yalnızca suyu tutan bir kap değil kentin bir parçasına çevirmektir. Kent meydanlarında, sokak aralarında zemine yerleştirilen Yalak zamanla kentin bir parçası olacaktır. Tasarımda kuş yalağındaki beyaz Marmara mermer, malzemenin kent içinde zaman ile olan ilişkisini göstermek ve ürünün kalıcılığı/geçiciliği üzerindeki davranışına referans vermek amacıyla seçilmiştir.