Amerika’nın en büyük doğal taş fuarı olan Coverings-Showcasing Tile + Stone 14-17 Nisan 2015 tarihlerinde Orlando şehrinde gerçekleşti. Başta Türkiye, Brezilya, İtalya, İspanya ve Çin olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden 1.125 firmanın boy gösterdiği fuarda doğal taş ürünler ve kaplama malzemeleri sergilendi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) organizasyonu ile Türkiye, 38’i Milli Katılım, 23’ü UR-GE Projesi kapsamında olmak üzere 61 firma ile yer aldı. Bireysel katılımlarla birlikte fuarda toplam 81 Türk firması bulundu.
İşlenmiş doğal taş ihracatımızda ABD ilk sırada
Son yıllarda ihracatta yakaladığı istikrarlı yükselişi sürdüren Türk doğal taş sektörü, dünyanın en büyük pazarlarından ABD’de gücünü artırmayı hedefliyor. Sektörün Çin’den sonra en çok ihracat yaptığı ülke olan Amerika, işlenmiş doğal taş ihracatında ise ilk sırada bulunuyor Doğal taş sektörü, geçtiğimiz yıl Amerika’ya gerçekleştirdiği ihracatı yüzde 8,5 oranında artırarak 319 milyon dolarlık ihracata imza attı. Sektörün tanıtılmasında ve ihracatın artırılmasında fuarların en önemli araçlardan biri olduğuna inanan doğal taş ihracatçıları bunedenle Coverings’e büyük önem verdiler. Fuarda mermer, granit, traverten fayans, plaka ve bordürler, seramik gibi yüzey kaplama malzemeleri, mozaik gibi dekoratif ürünler ile makine ve ekipmanları sergilendi.
İMİB Başkanı Kahyaoğlu: “Gücümüze ve
ürünlerimize güveniyoruz”
Amerika’nın Türk doğal taş sektörü için kritik öneme sahip bir ülke olduğunu belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu fuarla ilgili şunları söyledi:
“Dünya genelinde en büyük doğal taş ithalatçılarından olan Amerika’ya ihracatını artırmak isteyen ülkeler, bu yıl 26. düzenlenen fuarda yoğun bir rekabet içine girdiler. Biz de İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak, Türk doğal taşlarının tanıtımına katkı sağlamak ve Amerika’ya ihracatımızı artırmak için fuara yönelik bir dizi aktiviteler hazırladık. Bu yıl 14. kez milli katılım gerçekleştirdiğimiz fuarda, Türk doğal taşlarının köklü geçmişi, sahip olduğu renk ve desen çeşitliliği ile rakiplerinin önüne geçeceğine inancımız tam. Ağırlıklı olarak işlenmiş doğal taşa yatırım yapan ABD’de daha güçlü konuma yükselmek için tasarıma yatırım gerekiyor. Birlik olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sektör için tasarımın öneminin altını çizmeye devam edeceğiz.”





