Bodrum’un ünlü Türkbükü koyuna komşu olan Hebil Koyu’nda yer alan ve GEOMIM tarafından tasarlanan CAJA by Maxx Royal, insanların körfez deneyimini güçlendiren bir otel olarak kurgulanmış. Tasarım ekibi bu hedef doğrultusunda; villalar, havuz ve plaj kullanımı için geniş açık ortak alanlar yaratarak binayı yaklaşım sınırının yaklaşık otuz metre gerisine konumlandırmış. Projenin ilerideki etaplarının da aynı kumsalı paylaşacağı hesaba katılarak planlanan yaya aksları ile ortak alan kullanım maksimize edilmiş. Villa bölgeleri daha sakin ve izole bırakılırken asıl tesis deneyimi giriş ve deniz kenarında oluşturulmuş. 80’li yıllarda Bodrum’da revaçta olan ev tarzından izler taşıyan projede, kent kimliğinin ölçek ve yekpare ifadesi ile yarı açık ilişkiler korunmuş. Ahşap saçaklarla gölgelenen zemin ve birinci katlarda her birim için açık yaşam desteklenmiş. Kuşbakışı olarak değerlendirildiğinde birbirinden bağımsız olarak görülen bloklar; otelin verimli çalışmasını sağlayan teknik odalar, otopark, personel odaları ve servis bağlantıları ile yer altı bazası ile birbirine bağlanmış.
Villaların mekansal organizasyonu, yaşam ve hizmet alanları şeffaf bir sirkülasyon hacmi ile ikiye bölünerek planlanmış. Bu tampon bölge, lineer bir merdiven barındırırken hem tavan penceresinden hem de pencerelerden gelen gün ışığı ile besleniyor. Zemin katta, hem servis hem de yaşam alanlarına bağlanan bir açık plan mutfak yer alıyor. Alt katlardaki yaşam bahçelerde sorunsuz devam ederken, ilk katlardaki büyük pencereler doğrudan teraslara açılarak her oda dış mekan erişimine sahip bir şekilde tasarlanmış.
Uzun süreli kullanım göz önüne alındığında iç mekanlara odaklanmak için, kalın yüzeylerden ve/veya zamanla misafirleri bunaltabilecek nesnelerden kaçınarak sürdürülebilir ve bakımı kolay yüzeyler kullanılmış. GEO_ID tarafından tasarlanan siyah, beyaz ve bejden oluşan basit bir palet, iç mekanlara sakin bir atmosfer getirirken beyaz sıva kaplama ile oluşturulan iç mekan ile gölgeli veranda arasındaki sınır sorunsuz bir şekilde çözülmüş.
Siyah mobilyalar, beyaz duvarlar ve tavanlarla tezat oluştururken bej seramik yüzeyler ortamı dengeleyerek atmosfere sıcaklık katmış. Aydınlatma tasarımında homojen bir parlaklıktan kaçınılmış ve konukların günlük rutinlerine göre yerleştirilen pandantif ve spotlar, bölgesel aydınlatmalar tercih edilmiş. Stüdyo, yerel tedarikçilerden sağlanan nesnelerin kullanılmasına özen göstermiş, her birim farklı vurgularla tasarlanmış.
Bodrum’un dokularından elde edilen organik desenler, ortak alanların tamamına hakim. Fitness ve resepsiyon tavanlarında, spa duvarlarında ve restoran zeminlerinde bu desenin farklı yorumları, farklı malzeme ve ölçeklerde öne çıkarılmış. Spa – masaj, sauna ve buhar odası imkanları ile bütünsel ritüeller için doğal taşlar kullanılırken traverten duvarlarda oluşturulan desenler lake bitişlerle eşleştirilmiş. Peyzaj tasarımının merkezinde ise mevcut doğal koşulların restorasyonu ve zenginleştirilmesi fikri varmış. Zeytin ve palmiye ağaçları, sarmaşık duvar, yer örtücüleri ve yerli bitkilerin kullanımı ile Akdeniz temaları yansıtılırken civar köyleri andıran mütevazı bahçe düzenlemeleri, istendiğinde yakınlık ve komşuluk bağlantılarını mümkün kılmış.
.
.
Bina dış cepheleri, ışık iletimi, güneş kazanımları ve ısı kaybı açısından optimize edilmiş. Beyaz sıva uygulamaları, mikro gölgeler sağlayan ve güneş kazanımlarını azaltan küçük kayalar dahil olmak üzere özelleştirilmiş. Büyük ahşap saçaklar gölgelik sağlamış ve pencereler cephe tasarımına entegre edilip iklim kontrol sistemlerinin bir parçası olarak geriye çekilmiş. Müşteri tarafından talep edilen yeşil çatılar, yamaç yerleşimleri için daha iyi manzaralar yaratmış ve projenin sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunmuş. Çevre duvarlarında Bodrum’un yerel taşı kullanılmış. Diğer enerji tasarım stratejileri ise deniz suyunun tüm otelde kullanımı, optimum bina yönelimi, otomatik kontrollü doğal havalandırma ve sulama için yağmur suyu toplama sistemleri ile sürdürülebilirlik adına önemli uygulamalar hayata geçirilmiş.
.
.
.
DOĞAL TAŞ:
SPA DUVARLARI: TRAVERTEN
ÇEVRE DUVARLARI: BODRUM TAŞI
OCAK: BODRUM
KÜNYE
Mimari Tasarım: GEOMIM
Proje Ekibi: Ali Çalışkan, Mehmet Vaizoğlu, Gülnar Ocakdan, Hakan Alıc, Büşra Yılmaz, Sena Özsoy, Melike Sünnetçi
İç Mimari Tasarım: GEO_ID
Peyzaj Tasarımı: Gürsan Engin
İşveren: Ets-Maxx Royal-Voyage Hotels Construction Investment Group
Yüklenici: Botam
Tamamlanma Tarihi: 2022
Toplam İnşaat Alanı: 10.070 m²
Proje Yeri: Bodrum, Muğla
Fotoğraflar: Emre Dörter
- Giriş
- Oturma Odası
- Mutfak
- Yatak Odası
- Banyo
- Çamaşır Odası
- Servis Odası
- Banyo
- Depo
- Koridor
- Ana Yatak Odası
- Yatak Odası
- Zemin Kat Terası
- Giriş Kat Terası