Ayşin Sevgi Karakurt Macit / Mimar / AS Architects
Doğal taş ve yapılardaki kullanımı kalitenin ifadesi olması anlamında giderek artıyor. Mekanlara değer katması sebebiyle pek çok farklı tipte ve farklı ölçekte projede sıklıkla yer alıyor. Biz de projelerimizde doğal ve aynı zamanda projenin bulunduğu bölgeye ait yerel taşların kullanımına öncelik veriyoruz. Dijital baskı teknolojilerinin ilerlemesi ile doğal taş görünümlü malzemelerin üretimi nitelik ve nicelik anlamında artıyor olsa da aslında tüm bu çeşitliliğin doğal malzemeyi ve kullanımını daha da değerli kıldığı düşüncesindeyim. Doğallığı, dayanıklılığı ve estetik gücü anlamında doğal taşın yapay malzemeleri her zaman gerisinde bırakacağı çok açık. Prestij ifadesi olan tüm alanlarda doğal taş kullanımının sıklaşacağını düşünüyorum. Doku ve desen itibarı ile çeşitlilik, sürekli benzer malzemelerle iç içe olan biz mimarlar için her zaman heyecan verici. Bu anlamda farklı desen, renk ve seleksiyonları arıyor, bu konuda heyecanla araştırma yapıyoruz. Bence yüzeylerde geliştirilen farklı teknikler ve mermerin doğal dokusunun bu yüzey farklılıkları ile daha da zenginleşmesi önümüzdeki dönemde tasarımcıların ilgisini çekecek. Damar yapısını daha derinlikli şekilde ortaya çıkartan ama bunun yanında doğal renklerini koruyan imalat teknolojileri önem kazanacak. Mermer son dönemde aksesuar olarak da oldukça ilgi görüyor. Aynı zamanda, fonksiyonel servis ürünleri olarak da kullanımı giderek yaygınlaşıyor.
Ece Satıbol / Mimar / Lagranja Design
Doğal taş, yapısı ve uzun ömürlülüğü gereği her çeşidiyle zamansız ve klasikleşmiş tasarımlara imkan sunar. Dolayısıyla taşın özellikle renk ve doku belirtilmiş çeşitlerinin tasarım trendi olacağını söylemek aslen çok doğru olmaz. Her dönemin teknolojisi, imkanları ve tasarım ruhu o dönem için yaygınlaşagelmiş doğal taş türlerini ve kullanım şekillerini doğuruyor. Günümüzün teknolojisi, malzemenin daha sınırsız kullanılmasına ve malzemeden daha çok fayda sağlamaya imkan verdiğinden doğal taş özelinde de tasarımlar yeni yılda daha da çeşitlenecek. Örnek vermek gerekirse beyaz Marmara, Uşak, Afyon mermerleri sade kullanımları ile birer modern klasik iken, metal-ahşap öğeler ile birlikte kullanıldıklarında daha gösterişli iç mekanlar da oluşturuyor. Özellikle mermerin honlu, fırçalanmış, kumlanmış alternatifleri çok farklı tasarım sonuçları doğuruyor. Yerli renkli mermer, pembe, mavi, yeşil, bej ve kahve tonlarıyla tasarımlarımıza pek çok alternatif sunuyor. Bunların yatay ve düşey kaplama malzemesi olmasının yanında, üç boyutlu dekoratif kullanımlarının hem iç hem dış mekanda yer alacağını önümüzdeki yıl daha da çok göreceğiz. Biz Lagranja Design olarak turizm yapıları, ofis ve restaurant projelerimizde, hem iç hem dış mekanda mermer, bazalt ve travertenin sıcak ve doğal görünümünden döşeme/kaplama malzemesi olarak bugüne dek yararlanmıştık. Bunun yanı sıra iç ve dış mekanları destekleyecek sanatsal objeler, aydınlatma elemanı detayları, mobilya gibi tasarımlarımızda da doğal taşa yer vermeye devam edeceğiz.
Eda Tahmaz / İç Mimar / EDDA Architecture
Doğal taşın mimarlık, sanat ve tasarımdaki kullanımı, binlerce yıl öncesine dayanır. Malzeme olarak doğal taş, hem duygusal hem de kültür ile ilgili iç içe dokunsal ve güçlüdür. Son zamanlarda doğal taşın tarihsel tasarım ve aşırılık fikirleriyle olan ilişkisini değiştirmek için özenle çalıştığı, bunun yerine çağdaş tasarımcılar ve tasarım konusunda bilinçli tüketicilerden oluşan müşteri kitlesi ile her dönemin en trend malzemesi olmaya devam edecek. Mimari yapı malzemesi olmasının dışında, farklı formlara olan talep ve teknoloji ile endüstrinin değişimi artık doğal taşı, cam eşyalar ile beraber, aydınlatma elemanı olarak, aksesuarlarda, vitrifiye ürünlerinde, endüstri ürün tasarımlarında, kısaca yaşam alanımızın her noktasında görmekteyiz. Doğal taş endüstrisinin teknolojik olarak gelişmesiyle ultra ince taş kullanımını (granit, mermer) cephe kaplama malzemesi olarak -maksi size- tüm mimari yapılarda göreceğiz. Cephelerde monoblok görüntü öncelik kazanıyor. İç mekanlarda, banyo, mutfak ve sirkülasyon alanlarında, lüks doğal taşları, off-cut olarak kullanarak oluşturulan terrazzo malzemeleri, zemin döşemesi ve duvar kaplaması halinde göreceğiz. Kuvars, granit, mermer, traverten ve limestone yeni yılda yükselişte olacak. Bitişler için ise mat ve kumlu yüzeyler ön plana çıkacak. Terrazzo görünümü bu yıl, daha büyük desenler ve geometrik şekiller ile birlikte ön planda olacak. Ayrıca naturel ve organik formlar, geometrik şekiller, çiçekler ve diğer bitkiler güzel renklerle bir araya gelecek. Adaçayı yeşili ve pişmiş toprak rengi hem bireysel olarak hem de sıcak ve soğuk bütünlüğünü sağlayan bir çift olarak en üst palet renkleri olarak gösteriliyor. Genellikle bu renkler retro-modern ve geometrik formlar olarak karşımıza çıkacak. Bunun yanında açık griler, bejler, beyaz ve kahverengi tonları doğal taşın sonsuz renk ve dokularında hep ön planda olacak renkler. Doğal taş; ahşap, deri ve çelik gibi diğer doğal malzemeler için mükemmel bir tamamlayıcıdır. Mermer lüks ve stili yansıtır; her şık ortam için klasik bir seçimdir. Mutfak, banyo ve yaşam alanlarında ön plana çıkan doğal taş; mobilyalarda, tezgahlarda ve döşemede kullanımının yanında, dolap kapaklarında kaplama olarak ve vitrifiye ürünlerinde de rağbet görüyor. Lüks iç mekanlarda bakır, deri ve ahşap gibi doğal malzemelerle birlikte, doğal taşı monoblok olarak ve el işçiliğinin daha yoğun olarak kullanıldığı endüstriyel tasarımların tamamında görüyoruz. Ayrıca doğal taşın doku olarak kullanımını da her alanda görüyoruz. Tekstil ürünlerinde, moda endüstrisinde, aksesuarlarda doğal taş görünümüne ve dokusuna daha da sık rastlayacağız.
Efe Kağan Hızar / İç Mimar / Studio Vertebra
2019 yılında önem kazanan zamansızlık, doğaya dönüş ve doğayı koruma konusunda bilinçlenmenin yayıldığı ve tüketicinin de artık daha bilinçli olduğu bu dönemde, çevreye duyarlı kaplama malzemelerinin kullanımı arttı ve 2020 yılında daha da artış gösterecek diyebiliriz. Sürdürülebilirlik kavramı artık üretim sürecinden itibaren sorgulanmaya başlanmış bir konu. Kullandığımız kaplama malzemelerinin nasıl üretildiği, bu süreçte doğaya zarar verip vermediğine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Üretimden başlayarak tüketicinin seçim kararına kadar tüm süreçte artık öncelik bu malzemelerin doğa dostu olup olmaması olacak. İnsani çalışma şartlarını sağlayan ve doğaya dost üretimi olan malzemeler seçim kararımızda öncelikli olacak. Tasarım ve doğa dostu olma kavramları bir arada düşünülecek. Doğal taş, hem iç hem de dış mekanda uygulaması kolay ve dış etkenlere dayanıklı bir kaplama malzemesi. Doğal bir malzeme oluşu ve zamansız dokusu ile her tip yapıda ve mekanda kullanmak mümkün. Mekana verilmek istenilen işleve ve yapının dokusuna göre doğru doğal taşı seçebilmek önemli. Dayanıklılığı ve şıklığı ile ön planda olan doğal taşlar, sirkülasyonu yoğun ve görsel olarak dikkat çekici olması istenilen mekanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaya devam edecektir. 2020 trendini tanımlayacak iki kelime zamansızlık ve doğallık. 2018’de kendini gösteren ve 2019’da iyice hayatımıza giren minimalizmi de kattığımızda doğallığı ile minimal ve sade ama aynı zamanda dayanıklı ve şık taş çeşitleri tercih edilecek diyebiliriz. Beyaz ve gri tonları başta olmak üzere bej, toprak renkleri, natürel tonlar mekanların yapısal özellikleriyle kaynaşarak bütünlük hissini uyandıracakları için yükselişte olacaklar. Mermer, granit, kuartz, kireç taşı, akik taşı ve traverten karşımıza çokça çıkmaya devam edecek. Yaşam alanlarımızda doğal taşın kullanımı teknolojinin gelişmesi ile daha da çok çeşitlilik gösterdi. Artık sanat eseri olarak sadece tablolar ve heykeller yok hayatımızda. Gösterişli bir malzemeden yapılan sehpadan tutun, aksesuar olarak kullanılacak dekorasyon objelerine kadar birçok ürün türü sanatçının imzasını taşıyarak özelleşiyor ve kişiselleşiyor. Sınırlı sayıda üretilen bu nesneler, kullanıldıkları mekanları sanat eserleriyle birlikte özel alanlara dönüştürüyor. İddialı bir saksılıktan klasik bir sehpaya, gösterişli mutfak gereçlerinden TV ünitesi aksesuarlarına kadar üretimi yapılabilecek büyük veya küçük ölçekli her nesnede doğal taşı görebilmek mümkün. Hangisini seçeceğiniz bu geniş yelpazede tamamen kişisel zevkinize kalmış.
Emre Erkal / Mimar / Erkal Mimarlık
Önümüzdeki yıllarla birlikte, sürdürülebilir tasarım isteğe bağlı bir yaklaşım olmaktan çıkıp herkesin kabul ettiği bir norm olacak. Artan farkındalık ve sürdürülebilir tasarım uygulamaları, özellikle yerelden tedarik edilen doğal taşa olan yönelimi daha da arttıracaktır. Doğal taşta kontrastın, özellikle siyah ve beyaz kombinasyonunun önümüzdeki yıl da sıklıkla kullanılacağını düşünüyorum. Biz de geçtiğimiz yıl tamamlanan Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi ve Müzesi projesinde cephe ve iç mekanlarda limra taşı ve bazalt kullanmıştık. Bu iki renge ek olarak ışık – yansıma oyunlarına olanak veren metalik dokular kullanılabilir. Teknolojinin doğal taş işlemeyi kolaylaştırarak gerek kalınlık, gerekse yüzey dokusu alternatiflerini artırması, doğal taşın her türlü mekanda kolayca kullanılabilmesini sağladı. Bu sebeple mermer ve granite olan ilgi daha da artabilir. Taş boyutlarıyla ölçek oyunları yaratabilen tasarımlara olanak sağlayan doğal taşlar tercih edilebilir. 100. yılı nedeniyle yeniden canlanan ve tasarımın her alanında etkisini hissettiren Bauhaus ve Avand Garde akımının 2020 yılında da süreceği görüşündeyim. Bu etkinin önümüzdeki yılın doğal taş renk, doku ve form trendlerini de belirleyeceğini düşünüyorum.
Feza Ökten Koca / Mimar / Elips Tasarım
Doğal taş kullanımı alışılageldiği gibi yalnız döşeme ve duvarlarda değil, mobilya ve dekor tasarımlarına da ilham olacak. Cilalanmış doğal taşın yerini yeni yılda eskitme, kumlama, çekiçleme gibi işlemlerden geçen doğal taşlar alacak. Doğal taş, yapılan projelerde ön plana çıkan malzemelerden biri. En çok konut, ofis, otel, kafe ve restoranlarda karşımıza çıkıyor. Örneğin, konut projelerinde yoğun olarak banyo ve ortak alanlarda kullanılıyordu, fakat doğal taş üzerine yapılan yeni işlemlerle birlikte evin birçok yerinde kullanılabilir hale geldi. Mimari projelerde doğal taş denince aklımıza ilk gelen mermer ve granit oluyor, ancak farklı türlerin kullanımı tercih edilmeye başlandı. Bunlara örnek olarak mermer türünden oniks mermer, traverten ve bazalt ön plana çıkıyor. Işık geçirgen özelliğine sahip oniks mermer, ofislerin danışma bölümünde ve duvar kaplamalarında kullanılıyor. Özellikle sarı tonlarının kullanıldığını görüyoruz. Daha önceki yıllarda tercih edilen gri mermer tonları yerini önümüzdeki yıl bej tonlarına bırakacak. Aynı zamanda diğer tasarım ürünlerinde de bej tonları hakim olacak. Her zaman karşılaştığımız duvar ve zemin kaplamaları dışında doğal taş, dekoratif ürünlerde kullanılmaya başlandı bile. Isı yalıtımı sağlaması, aşınmazlığı, dayanıklılığı ve büyük boyutlarda kullanıma olanak sağladığı için mimari projelerde cephe kaplaması olarak doğal taş tercih edilmeye devam edecek.
Mehtap Kocaman / Mimar / MK Architects
Yeni yılda doğal taş tasarım trendlerine başka bir açıdan bakarak yorumlamakta fayda görüyorum. 2019’un inşaat sektöründe oldukça zorlayıcı geçtiğini söyleyebiliriz. Kentsel dönüşüm adı altında uzun bir süredir çok hızlı yapısal dönüşüme özelliklede konut alanında tanıklık ediyoruz. Ekonomideki çatlak, yoğun yapısal dönüşümün, eş zamanlı yoğun tüketimin de hızını kesmiş durumda. Bireyselcilik hem maddi hem manevi anlamda değişiklik gösterirken, bilinçli kullanım bireyin yediği içtiğinden, gündelik ritüeline, nerede nasıl vakit geçirdiğine ve hatta kullandığı malzemeye kadar değişkenlik göstermekte. Bilinçli kullanıcı artık doğayla ilişki kurabildiği mekanlarda kendini konforlu hissediyor ve bulunduğu mekanlarda bunu tercih ediyor. Ahşabı, doğal taşı, bitkiyi bir arada görmek istiyor. Çünkü yaşadığımız zamanda yeteri kadar stresli konu var ve doğanın içinden seçilen bu malzemeler bireylere güvenli, huzurlu bir ortam sağlıyor. Butik çözümlerin ön planda olacağı bir dönemin geleceği kanısındayım. Doğal taş öyle bir ürün ki, hem iç mekanda hem dış mekanda farklı malzeme birliktelikleriyle tasarımcıya esnek çözümler oluşturabiliyor. Standart ebatlı malzeme seçimleriyle hızlı uygulanabilir olma hali avantaj sağlamasına rağmen, butik çözümlerde doğal taş, gerek ebatların esnek kullanımı, gerekse “-mış gibi yapmak” istemeyen mimarlara tasarım serbestliği sunuyor. Bu bağlamda, özellikle sergileme yapılarının dış cephe kaplamalarında, tek aile için tasarlanan konut projelerinin hem dış cephe kaplamalarında hem de iç mekanlarında, döşeme veya mobilya kaplamalarında sıkça karşımıza çıkacağını düşünüyorum. 2020’ye girdiğimizde açık, pastel ve toprak tonlarında, yapaylıktan uzak doğal taşların daha fazla tercih edilebileceğini düşünüyorum. Örneğin gümüşi traverten veya Perla Brown gibi… Banyolarda sıkça seramik kaplamaya rastlıyoruz. Fakat bazen mekanda vitrifiye yerleşimi yaparken standart ebatlara bağlı kalabiliyoruz. Doğal taş düşey duvarı esnek kullanabilmek adına çok büyük bir özgürlük sunuyor. Diğer yandan lavabo ünitesi, tezgah, masa, sehpa gibi mobilyaların tablalarında sıkça kullanılıyor.
Melda Dikmen Gürel / Endüstri Ürünleri Tasarımcısı / İç Mimarlık / Treso İç Mimarlık
Doğal taş, iç mimaride ilk etapta yoğunlukla zemin malzemesi olarak, daha sonra şömine kaplamalarında, daha sonra sehpa, masa gibi tekil ürünlerle, en son noktada ise dekoratif aksesuarlarla oldukça yaygın bir kullanım alanına erişti. Yeni yılda yine tüm bu kullanımları ile sıklıkla karşılaşıyor olacağız. Özellikle mermer, malzeme kontrastlarının gücünü temel alarak oluşturulan tasarım diline sahip projelerde bizler için bir vazgeçilmez. Ama bunun dışında, artık daha yaygın bir şekilde bu malzemeyle buluşacağımız alan ise geniş metrajlarda duvar kaplamaları. Sadece ortak alanlar değil, bireysel konut kullanımlarında da mermer kaplı heybetli duvarlarla karşılaşmaya hazırlanın. Farklı bir kullanım olarak doğal taş artıklarının değerlendirildiği Terrazzo yüzeyler ise yeni yılda tüm dünyada yükselmeye devam edecek bir trend. Yine 2020 yılında minimalizmin yerini alması beklenen maksimalizm akımı ile doğal taşın çok farklı alanlarda, çok farklı kullanımlarıyla sıklıkla karşılaşacağız gibi görünüyor. Doğal taş kullanımı her geçen yıl daha da artıyor. Doğallığı, yapısal anlamda güçlü olduğu noktalar, estetik anlamında yerinin doldurulamaz oluşu ve sürdürülebilir bir malzeme olması itibarıyla yıllar geçtikçe de kullanım sıklığının ve de gördüğü değerin daha da artacağı kuşkusuz. O yüzden kullanımını belirli tip yapılarla ve mekanlarla sınırlamak artık pek mümkün değil. Bugün çok büyük ölçekli bir otel fuayesinde gördüğünüz mermer, bir konutun duvar kaplamalarında doğru malzeme dengesiyle hiç tahmin edemeyeceğiniz bir oranda kullanılmış haliyle de karşınıza çıkabiliyor. Doğal ve zamansız olan bu malzeme, doğru bilgi ve teknikle birleşerek kullanılırsa her stilde yapıda, birbirinden farklı kullanımlardaki mekanlarda bizlerle buluşabilir. Özellikle mermer kullanımı son yıllarda inanılmaz derecede yükselişte ve henüz yükselişini tamamladığını söyleyemeyiz. Renk konusuna gelince, sadece belirli renkleri tanımlamayı ve tasarımları bu kısıtlara bağlamayı çok tercih etmiyoruz. Her bir proje bulunduğu konumu, kullanıcısı, malzemenin kullanılacağı alanın hacmi, ışığı ve yaratmak istediğimiz tasarım dili ile bir bütün olarak değerlendirildiğinde, o projenin kendi yükselen malzemelerini seçmek kaçınılmaz. Diğer tarafta, henüz yer veremediğimiz ama uygun bir projemizde kullanmak üzere hangi ürünlerin bizi heyecanlandırdığını belirtmemiz gerekirse; Ice Jade ve Matrix mermerlerinden bahsedebiliriz. Doğal taş bir malzeme olarak dekoratif aksesuarlarda, sofra ve servis ürünlerinde son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Maliyetler açısından kimi zaman mimari ve iç mimari detaylar anlamında giremediği projelere, daha küçük ölçeklerle, bu anlamda girebiliyor olmasını önemli buluyoruz. Böylelikle doğal malzeme kullanmanın değeri ile daha çok kullanıcının tanış olmasına bir kapı aralanıyor. Bunun dışında alternatif tıp ve meditatif yöntemlerle birlikte doğal taşların kullanımının yadsınamaz bir yükselişi olduğundan bahsedebiliriz.
Onur Özkoç / Mimar / Motto Mimarlık
Yeni yılda doğal taşların özgün özelliklerini daha çok öne çıkartan tasarımları tecrübe etmeyi umuyorum. Son yıllarda farklı yapı malzemelerinde de doğal taş dokularının vurgulandığını gözlemliyorum. Bununla birlikte, doğal taşların kendilerine özgün desenleri, karakterleri ve belki de en önemlisi kendilerine ait hikayeleri olması, tasarımlara başka hiç bir malzemenin sunamayacağı anlamlar katıyor. Dolayısıyla, doğal taşların “hikayesini” anlatan tasarımların daha çok ön planda olmasını bekliyorum. Doğal taş bir taraftan temsiliyetin ön planda olduğu yapılarda yoğunlukla kullanılmaya devam edecek; diğer yandan da bireysel konutlarda ve konut komplekslerinde daha yaygın şekilde tercih edilecektir. Doğal taşın güçlü karakteri daha çok göz önünde olacak ve sık kullanılan yaşam alanlarında da kendini gösterecektir. Her ne kadar gri tonlarındaki taşları tasarımlarımızda beğenerek ve sıklıkla kullanıyor olsak da, grinin yerini yavaş yavaş daha sıcak tonlara doğru bırakmaya başlayacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bej tonlarında bir yükseliş olacağını öngörüyorum. Öte yandan, güçlü karakterlerinden dolayı siyah ve beyaz renkli taşları da kullanmaya devam edeceğimizden şüphem yok. Taşın her zaman bir iletişim gücü olduğunu, bu sebeple de sanatçılar tarafından tercih edildiğini düşünüyorum. Dolayısıyla onların eserlerinde her zaman rağbet görmeye ve onların aracılığıyla mekanlara konuk olmaya devam edeceğine inanıyorum. Günlük kullanımda masalar, şömineler, kısa süreli oturma alanları gibi mobilyaların yanı sıra günlük kullanım araçlarında da farklı biçimlerde doğal taşı tecrübe edebiliyoruz. Öte yandan, işlevselliğin ötesine geçtiğimizde bazen bir blok taş hiç bir işlev üstlenmeye ihtiyaç duymadan, kabaca kesilmiş haliyle bile güçlü bir karaktere sahip olabiliyor ve objeleşerek tasarımda yer bulabiliyor.
Zuhal Aslan / Mimar / Liona Mimarlık
Doğal taşı farklı geometrilerde keserek, incelterek veya form kazandırarak obje ve aksesuar alanında daha sık görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. Tasarımcıların malzemeye yeni form, yeni işlev ve farklı bir bakış açısı kazandırmak gayretinde olduğu global bir tasarım platformundayız aslında. Liona Mimarlık olarak bizler de Liona Concept adı altında oluşturduğumuz yeni markamızda bu konu üstüne çalışmalarımıza devam ediyoruz. Doğal dört ana malzemeden biri olan mermerin yapısal özelliklerini zorlayarak daha narin aynı zamanda da heykelsi bir form kazandırılmış yeni yorumunu tasarımlarımızda kullanıyoruz. Doğal taşın tasarıma eklediği katma değer oldukça fazla. Bu nedenle iç mekan projelerinin de vazgeçilmezi bana göre. Ahşap ve metal malzemelerin arasında kullanıldığında müthiş bir görsel denge unsuru. Bu nedenle konu her ne olursa olsun mutlaka sıklıkla karşımıza çıkacaktır. Tasarımlarımda da özellikle prestijli mekanlarda tercihim oluyor. Özellikle mermer çeşitleri yine ön planda. Siyah, beyaz ve gri tonlar bu yıl olduğu gibi 2020 yılında da trend olmaya devam edecek. Bianco Carrara, Smokey Grey, Baltic Gray, Bruno Perla beyaz, gri ve siyah tonlarda öne çıkan taşlar olacak diye düşünüyorum. Mimaride cephe ve sert zemin kaplaması olarak bazalt farklı yüzey kullanımlarıyla ön planda olmaya devam edecektir. İç mekanda ise mermer, duvar giydirmesinden mobilyaya kadar pek çok alanda kullanılmaya devam edecek. Mermer yeni yılda daha soft yüzeylerle karşımıza çıkacak. Özellikle yüzeyde “leather finish” kullanımlar yaygınlaşacak. Malzemenin yüzeyindeki parlaklık alınarak doğal görünümün ön plana çıktığı bu işlemle daha natürel bir görüntü elde etmek mümkün olabiliyor. Minimal iç mekanların tercihi olacak diye düşünüyorum.