Renaza yapısı Ankara’da Turan Güneş Bulvarı ve Doğukent Caddesi kesişiminde, yaklaşık 13.000 m² inşaat alanlı, 50 adet konut, 30 adet birleşebilir ofis, 4 adet mağaza ve zemin altında 2 adet otopark katı ile toplam 13 kattan oluşan çok amaçlı bir yapı. Bu çok amaçlılık yapıda farklı derecelerde katmanlaşma ve bir bütün içerisinde ayrışma ile kendini okutuyor. Yapı, zemindeki mağazaların üstünde 4 farklı kütle halinde her yönden geriye çekiliyor ve üst katlara doğru hafifleyerek küçülüyor. Batıda Dikmen vadisinin keskin eğimi kesitte devam ettirilerek çevresiyle ilişki kuruyor. Her kütlede yatay düşey elemanlar farklı bir tonda doğal taş traverten ile kaplanmış. Tonlama zeminin üstündeki 2 katlı 1. kütle ile birlikte koyu renkten başlayarak üst kütlelere doğru gittikçe açılıyor. Yapıdaki her yönden kademelenme ve ton geçişleri ile cepheye ritim kazandırılmış.
Yapının mimarisi klasik mimarideki cephede farklı katlardaki değişken yükseklik ve özellikte otonom parçalarla ayrışma prensibini takip ediyor. Cephenin tasarımı ile birkaç katmanda derinlik kuruluyor; her kütlenin en dışında o kütleyi tanımlayan bir dış çerçeve, bu çerçevenin bir gerisinde aynı renkte travertenler ile kaplı farklı genişlikte düşey elemanlar, onların gerisinde füme renkli duvarlar ve son olarak yine füme renkli dikey doğramalar ve en geride şeffaf cam cephe bulunuyor. Bu ritim her kütlede kendi rengi ve malzemesi ile geriye çekilerek devam ediyor. Böylece şehir ölçeğinde 4 ayrı kütleden oluşmuş tek bir yapı hissedilirken her kütlenin içindeki 5 ayrı katman da yapının cephesini sofistike hale getirmiş. Göz bu incelmeyi katman katman takip edebiliyor. Bir katman içindeki diğer katman ve onun içindeki başka bir katman cepheye görsel hareket, ritim ve derinlik katmış.
Yapı klasik mimariden gelen özellikleri dışında aynı zamanda modern mimariyle de sadeliği, kütle hareketleri, katmanlaşmasıyla da ilişki içinde. Her katta oluşturulan balkonlar ve teraslarla yeşilin üst katlara taşınmasına imkan veriyor.
Yapıda konut, ofis ve mağazanın ayrı girişleri bulunuyor. Ofis katında mekanların birleşebilir kurgusuyla esneklik oluşturulmuş.
Yapı, kurgusu ve tasarımıyla uzun yıllardır orada bulunuyormuşçasına, hem yeni hem zamansız olmayı, her yönden kütle hareketleri, cephedeki katmanlaşmalar, her kütlede farklılaşan sıcak kahve tonlu renkleri, doğal taş traverten kaplaması ve çok amaçlı kullanımı ile kullanıcılarına, kentteki bulunduğu konuma ve önünden geçecek binlerce insana, kompleks bir mimari sunmayı hedefliyor.
KÜNYE
Konsept Tasarımı: Yazgan Tasarım Mimarlık
İç Mimari Tasarım: Yazgan Tasarım Mimarlık
Uygulama Projesi: Yazgan Tasarım Mimarlık
Statik Projesi: Özün Proje
Mekanik Projesi: STM Mühendislik14
Elektrik Projesi: RAM Mühendislik
Proje Tarihi: 2018-2019
İnşaat Tarihi: 2019-2020
Arsa Alanı: 3.274 m²
Toplam İnşaat Alanı: 13.000 m²
Proje Yeri: Çankaya, Ankara
Fotoğraflar:Yunus Özkazanç
DOĞAL TAŞ:
CEPHE
NOCHE TRAVERTEN, MEDIUM TRAVERTEN,
LIGHT TRAVERTEN
OCAK
ANTALYA, YOZGAT, DENİZLİ
İÇ BASAMAK VE DÖŞEMELER
BURDUR BEJİ MERMERİ
OCAK
BURDUR
PEYZAJ
BAZALT
OCAK
KAYSERİ