“MİMARİ VE KENTSEL TASARIM PROJELERİMİZDE DOĞAL TAŞ KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ”
.
.
2002 yılında Ankara’da Ali Özer ve Ahmet Mucip Ürger tarafından kurulan Özer \ Ürger eğitim, konaklama, ulaşım, spor, sağlık, konut, karma kullanım, peyzaj ve kentsel planlama alanlarında bugüne dek özel ve kamu sektörleri için yüzden fazla projeye imza atmış ve ulusal yarışmalarda pek çok ödül kazanmış bir mimarlık ve kentsel tasarım ofisi. 2010 yılında İstanbul’daki şubesini de açan Özer \ Ürger Mimarlık projelerinde yapılı çevre ve insan arasındaki ilişkinin tasarlanması yoluyla bireyin kent yaşamına dahil edilmesini ve bu yaşamdan keyif almasını hedefliyor. Mimar Ali Özer ve Mimar Ahmet Mucip Ürger ile tasarım yaklaşımlarını, güncel projelerini ve doğal taş kullanımı ile ilgili düşüncelerini konuştuk.
.
.
.
Özer \ Ürger Mimarlık nasıl kuruldu? Mimari tasarım anlayışınız ve prensipleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Mezun olduktan hemen sonra 2001 yazında birlikte çalışmaya başlamıştık. Her şey yolunda gidince 2005’te ofisi Ankara’da resmi olarak kurduk ve 2010’da İstanbul ofisini açtık. Tasarım odaklı, daha çok kamu yapıları ve kamusal alanlar tasarlayan bir ofisiz. Her projede tespit edip ortaya çıkarmaya veya güçlendirmeye çalıştığımız potansiyeller ve dolayısı ile yaklaşımlarımız farklı olabiliyor. Ancak ana hedefimiz, tasarladığımız mekanların çevresiyle iletişimini kurarak, farklı kamusallıklar tasarlamak ve insanların mekanla ve birbirleriyle iletişimini ve temasını arttırmak. Kullanıcının mekanda diğer kullanıcılarla özgün deneyimler yaşamasını desteklemeye çalıyoruz. Malzeme denemeleri ve mekânsal verimlilik de uğraşmaktan keyif aldığımız konular.
Günümüzde mimarlığın önemi ve karşılığı fazlasıyla değişime uğradı. Sizce mimarlık nedir? Nasıl olmalıdır?
Mimarlık geçmişte de bugün de dünyadaki sosyolojik, kültürel ve ekonomik değişimlerin mekansal karşılıklarını arayan ve bu sebeple dönüştürücü gücü de olan bir disiplin. Bu yanı ile de dünyadaki önemli kültürel kırılma noktalarını okumak ve anlamlandırmak adına söz sahibi temel disiplinlerden birisi. Dolayısı ile kırılma anlarında verdiği cevabın gücü oranında toplumsal algısı güçlü oluyor. Ancak son dönemde, bilginin erişiminin dönüşümü ile mimarlık bilgisi de tüm disiplinler ve içerdikleri bilgi gibi bir miktar değersizleşti. Ancak başta ifade ettiğim tanımından dolayı mimarlık her zaman toplumsal değişimlerin merkezinde yer alacaktır ve fazla güçlü veya hırpalanmış olsun kültürel ve sosyal alanın baş aktörlerinden olacaktır. Bu bağlamda mimarlık kendi bilgisi üzerine etkileşime girdiği disiplinlerden ve dünyadan sürekli beslenmeli, onun bilgisini anlamalı, kullanmalı ve dinamizmini kaybetmemelidir.
.
.
Yapı malzemeleri tercihinizi etkileyen temel kriterler nelerdir? Özellikle tercih ettiğiniz yapı malzemeleri var mı?
Genel olarak büyük yapılarda işçilik hatalarını en aza indirecek malzeme ve teknikleri tercih etmeye çalışıyoruz. Ancak genel olarak doğal taş, tuğla, beton ve ahşap gibi malzemeler ilk tercihimiz oluyor.
Ofisinizde projelerin tasarım süreçleri nasıl gerçekleşiyor? Konsept oluştururken yatırımcı ve mimar açısından süreç nasıl işliyor?
Açıkçası bu durum yatırımcının yaklaşımına göre ve zaman baskının olup olmamasına göre şekilleniyor. Yatırımcının süreçte olmak istemesi bizim istediğimiz, tercih ettiğimiz bir durum. Konsept aşamasından önce ihtiyaç listesinin ve mekanın genel niteliklerinin birlikte konuşulduğu toplantılar düzenliyoruz. Bu toplantılardan çıkan sonuçlara göre biz ofiste fikirler geliştiriyoruz. Olabildiğince tüm yaklaşımlara dair şemalar üretiyoruz. Bu şemalardan en iyi bulduklarımızı işverenle paylaşıp görüşlerini aldığımız bir toplantı daha düzenliyoruz. Sonuçları değerlendirip konsept projeyi tamamlıyoruz.
.
.
Proje sürecinde en çok keyif aldığınız aşama hangisi?
Bizim için tüm aşamalar keyifli. Konsept aşaması sancılı bir süreç. Zaman baskısı altında en iyiyi arıyorsunuz. Bu çalkantılı süreci yönetebilmek ve sonunda hem bizi hem işvereni mutlu edecek sonuçlara ulaşmak en keyifli aşama diyebiliriz.
Proje portföyünüzde hangi tip işler yer alıyor?
ODTÜ Teknokent’teki Türk Telekom AR-GE binası bizim ilk önemli yapımız. Aynı alan için açılan davetli masterplan yarışmasında da birinci olduk. Umarız o da uygulanır. Bunun yanı sıra ulusal yarışmada birinci olarak tasarladığımız Konyaaltı Sahili Kentsel Tasarım Projesi Türkiye’nin uygulanmış en büyük kentsel tasarım projelerinden birisi. Kocaeli Kongre Merkezi, İstiklal Caddesi/İstiklal Senin, Libya Ankara Büyükelçiliği, Atakent – Kocasinan – Bağcılar yurtları, büyük ölçekli konut projeleri gibi farklı nitelikte ölçeklerde uygulanmış projelerimiz var. Ayrıca açılmak üzere olan Süleymaniye Cami altı sıra dükkanların restorasyon projesi sonuçlarını görmeyi heyecanla bekliyoruz.
.
.
Meslek hayatınızda mutlaka yapmalıyım dediğiniz bir mekan veya yapı tasarımı var mı?
Şu anda bir cami üzerinde çalışıyoruz. Bize göre tasarlaması en zor mekan. Ancak bu zorluğundan ötürü de hep denemek istediğimiz bir yapı. İşverenimiz bize gerekli özgürlüğü sağladı. Deneyimin ve eylemin kendisine odaklandığımız bir tasarım yapıyoruz. Umarız sonuçları da iyi olur.
Doğal taş malzeme sizin için nasıl bir önem taşıyor?
Her doğal taş kendine özgü bir doku ve renge sahip. Her biri başka şekilde eskiyor. Hataları malzemeye karakter veriyor. Bu harika özelliklerinin üzerine bir de dayanıklılık ve yeniden kullanılabilme özelliklerini eklediğinizde doğal taşın biz mimarlar açısından önemi daha anlaşılır oluyor. Biz hem mimari hem kentsel tasarım projelerimizde doğal taş kullanımına çok önem veriyoruz. Farklı yüzey işlemleri deneyerek, farklı dizilim desenleri tasarlayarak doğal taşın potansiyellerini sonuna kadar kullanmayı deniyoruz.
.
.
Doğal taşı projelerinizde genellikle hangi fonksiyonlarda değerlendiriyorsunuz?
Biz doğal taşı daha çok kentsel tasarım projelerinde zemin malzemesi olarak kullanıyoruz. Ancak farklı yüzey işlemi görmüş taşlardan mobilya ve duvar kaplamaları da yapıyoruz.
Projelerinizde kullanmayı tercih ettiğiniz doğal taş çeşitleri hangileri? Neden?
Genelde tedarik sorunu olmayan işlerde yöre taşlarını araştırıp o malzemeleri kullanmaya çalışıyoruz. Ancak genel olarak granit ve bazalt en çok kullandıklarımız. Porfir, diyabaz gibi renkleriyle dikkat çeken taşları da çokça kullanıyoruz. Duvar kaplamalarında en çok tercih ettiğimiz taş işe traverten.