Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Buket Hoşcan Bazman, 2014 yılında kurduğu İstanbul merkezli tasarım markası Marbleous çatısı altında geleneksel işçiliğe, çağdaş tasarım estetiğine ve kaliteye önem veren bir anlayışla hayata değer katan, zamansız ve zarif ürünlere imza atıyor. Tasarımlarında markanın esin kaynağı olan mermer başta olmak üzere ağırlıklı olarak doğal malzemeler kullanmayı tercih eden Bazman, kullanıcıların renkleri ve yüzeyleri ile oynayabildiği, kişiselleştirilebilen ürünler tasarlıyor. Buket Hoşcan Bazman ile Marbleous’a ilham veren mermer malzemeyle olan ilişkisini ve doğal taşla ilgili yeni trendleri konuştuk.
Kendinizden ve endüstriyel tasarım geçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Buket Hoşcan Bazman: 1989 İzmir doğumluyum. Işık Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan hemen sonra mermer mobilya üretimi yapan bir firmada çalışmaya başladım. Oradan sonra seramik sektöründe 2,5 yıl deneyimim oldu. 2014 yılında markam Marbleous için tasarım çalışmalarıma başladım.
“Marbleous” ile doğal taş kullanarak modern ve kişiye göre özelleştirilebilen pek çok tasarıma imza atıyorsunuz. Markanızın ortaya çıkışı nasıl gerçekleşti?
BHB: Markayı oluştururken amacım tasarım ve zanaatı harmanlayarak özgün ürünler ortaya çıkarmaktı. Bunun için de geleneksel üretim tekniklerini yalın çizgilerle birleştirerek bir koleksiyon oluşturdum. Koleksiyondaki mobilya tasarımlarının en büyük özelliği kişiselleştirilebilir olması. Herkesin evine koyacağı üründe kendinden bir şey bulmasını, söz hakkı olmasını istedim. Tasarımın sağladığı farklı ölçülerde ve malzemelerde üretim yapabiliyoruz.
Tasarımlarınızda doğal malzeme kullanımına önem veriyorsunuz. Özellikle markanızın ismine de atıfta bulunan mermer (marble) malzemeye yönelmenizdeki sebepler neler?
BHB: Tasarımcı olarak sektörde çalışmaya başladıktan sonra üretim anlamında tecrübe ettiğim ilk malzeme mermer oldu. Taşın doğası, oluşum süreci ve işlenebilirliği beni hem şaşırttı, hem meraklandırdı. Marbleous koleksiyonuna ait ürünlerde mermeri, çoğunlukla ahşap ve pirinç ile kullandım. Malzemeleri belirli ölçüde harmanlamayı seviyorum. Tüm tasarımlarımda doğal malzemeler tercih ediyorum. Bu, ürünün değerli ve uzun ömürlü olması açısından çok büyük önem taşıyor.
Tasarımlarınızda Türkiye mermerlerini seçtiğinizi ve Türk mermer işçiliğine güvendiğinizi biliyoruz. Bu seçimlerinizin markanızın çizgisine nasıl yansıdığını düşünüyorsunuz?
BHB: Türkiye mermer rezervi ve çeşitliliği bakımından çok zengin. Kalite olarak da hiçbir farkın olmadığını düşünüyorum. Mermer, yapısı dolayısıyla üretimi ve kullanımı zor bir malzeme. Dolayısıyla üreticideki ön yargıyı kırmak, özgün tasarımlar ortaya çıkartmak ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübe gerektiriyor. Yeni üretim teknikleri ve formlar konusunda kendimi ve üreticiyi zorlamayı seviyorum. Birlikte yeni bir şey yaratmanın verdiği tatmin duygusu üreticiyi de motive ediyor bu da ürünlere yansıyor.
Tasarım sürecinde esinlendiğiniz öğeler hangileri?
BHB: Malzemelerin kendisi başlıca ilham kaynağım olmuştur her zaman. Bunun için de malzemeyi iyi tanımak gerekiyor. İşlenebilirliği, avantaj ve dezavantajları tasarımı bambaşka bir aşamaya getirebilir. Dolayısıyla sürecin en başında kullanmayı düşündüğüm malzemeye yoğunlaşıyorum.
Önceki yıllarda Türkiye’de ve yurt dışında pek çok sergide yer aldınız ve yarışmalarda sıkça ödüller kazandınız. Başarılarınızın ardındaki motivasyon kaynaklarınız neler?
BHB: Özgün bir tasarım ortaya çıkarma ve insanları yeniye alıştırma fikri beni her zaman motive etmiştir. Aynı zamanda tasarım, kendime ait fikirleri ve duyguları başkalarına yansıtma şeklim. Kendimle rekabet içinde olmak da enerjimi yüksek tutuyor. Her yeni tasarımımın bir öncekinden üst noktada olmasına gayret ediyorum.
Önümüzdeki yıllarda doğal taşla ilgili öne çıkacak trendlerden söz eder misiniz? Tasarım dünyasında doğal taşın geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
BHB: Mermer işleme teknikleri tüm dünyada gittikçe gelişiyor. Aynı şekilde ülkemizde de mermer konusunda tabuları ben ve benim gibi tasarımcıların yıktığını düşünüyorum. Özgün tasarımlar çoğaldıkça, bir sonraki tasarımcı ve üreticiyi motive edecek ve doğal taşa olan ilgi büyüyerek ilerleyecektir.