Yeşim Kozanlı Mimarlık tarafından Kaş’ın ruhunun, tarihinin ve doğasının hissedilebileceği, yaşanabileceği bir deneyim alanı sunan Radisson Blu Hotel Kaş’ın tasarımı, “yeni ama buralı” fikrini her alanda misafirlerine hissettirecek şekilde, Kaş’ın tarihine, kültürüne ve doğal zenginliklerine saygı gösteren bir anlayışla ele alınmış.
.
.
Antalya’nın batısında, turkuaz renkli denizi, doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla bilinen Kaş’ta hayata geçirilen Radisson Blu Hotel, tasarımı ilhamını bölgenin topoğrafik yapısından ve kültürel bağlamından alıyor. Bölgenin MÖ 3000 yıllarına dayanan köklü tarihi ve ünlü Antiphellos antik kentinden tarihi Likya tahıl ambarlarına uzanan anıtsal ve sivil mimari örnekleri, Radisson Blu Hotel’in mimari ve iç mimari tasarımını doğrudan etkilemiş. Geleneksel yapılarda kullanılan doğal taş cepheler, alaturka kiremitler ve ahşap doğramalar gibi yapısal öğeler modern ve fonksiyonel şekilde projeye aktarılmış.
.
.
Otel misafirlerinin kendilerini özel ve rahat hissedeceği, ev konforunda bir konaklama deneyimi, tasarımı biçimlendiren öncelikli ihtiyaçlardan biri olarak belirlenmiş. Misafirlerin yeşilden, doğadan ve sadelikten kopmayacağı, ortak alanlarda sosyalleşme imkanı bulabileceği, otel konaklamasından öte deneyimler yaşayabileceği mekanlar yaratmak hedeflenmiş.
.
.
Tüm hedeflerin sonunda bulunduğu bölgeye saygılı bir mimari çizgiye, az katlı ve geniş alanlara sahip bir kütleye, sade bir tasarıma ve insan ölçeğine sahip bir konaklama merkezi ortaya çıkmış. Coğrafyanın ve doğal iklimlendirme özelliklerinin kullanıldığı projenin iç ve dış mekanlarında bölgenin yerel renk ve dokularını yoğun bir şekilde hissedebilmek mümkün. Toprak tonlarının ağırlıklı olarak kullanıldığı projede çevre peyzaj etkileri maksimum düzeye çıkartılarak, doğa ile olan bağlantının sürekliliği sağlanmış.
.
.
Aydınlatma, akustik ve hava kalitesi gibi unsurlar, iç mekanların konforunu artırmak için dikkatle ele alınmış. Doğal taş zemin ve el yapımı özel seramiklerle kaplı yüzeyler, doğadan ilham alan tasarım felsefesi ile sürdürülmüş. Açık ve kapalı mekanlar arasında kolay geçiş sağlayan cam cepheler ve sürgülü paneller, doğanın huzurlu ritminin iç mekanlara taşınmasını sağlamış. Otelin içerisinde, geleneksel motiflerle süslenmiş modern sanat eserleri yer alıyor. Restoran, yerel lezzetlerin modern sunumlarıyla Kaş’ın gastronomik zenginliklerini sergiliyor.
.
.
Duvarlar, nesiller boyu aktarılan bilgiyle hayat bulan geleneksel “köy sıvası” tekniği ile kaplanmış. Bu sıva, estetik açıdan sadece Kaş’ın özünü yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda doğal bir yalıtım da sağlıyor. Toprak tonları, bu doğallığı destekleyerek odalara sıcaklık katarken bu tonların modern bir tasarımla harmanlanması, sakin bir atmosfer yaratıyor. Geniş ve konforlu alanlara sahip olan konuk odaları ve suitler, renk paleti ve doku seçimleriyle doğaya uyum sağlıyor.
.
.
Otelin açık alanları, Kaş’ın bitki örtüsünü yansıtan yerli ağaçlar ve bitkilerle donatılmış. Havuz başı alanları ve açık sushi bar, bölgenin esintisini hissetmek için ideal mekanlar olarak öne çıkıyor. Güneşli ve gölge alanları etkili şekilde ayıran seperatörler, iç dış ilişkisinin her noktada yaşanmasına imkan sağlamış. Doğal malzemelerle donatılan, huzurlu ve enerjik bir atmosfer yaratan spa ise rahatlatıcı bir kaçış noktasını müşterilerine sunmayı hedefliyor. Ayrıca otelin tasarımında, Kaş’ın doğal güzelliklerini korumak ve çevreye minimum zarar vermek için atık yönetimi, enerji tasarrufu ve su koruma uygulamaları benimsenmiş.
.
.
Mimari Tasarım: Yeşim Kozanlı Mimarlık
Tasarım Ekibi: Yeşim Kozanlı, Fulya Türközü, Zeynep Tuğçe Uzun, Akif Ekinci, Nida Tunç, Nurbanu Çakmakçı Özel
İşveren: MK Group
Ana Yüklenici İnşaat: İnkaş İnşaat
Mekanik Proje: Tomay Mühendislik
Statik Proje: Engiz Mühendislik
Elektrik Projesi: Şengök Mühendislik
Tamamlanma Tarihi: 2023
Toplam İnşaat Alanı: 5676 m2
Proje Yeri: Kaş, Antalya
Fotoğraflar: İbrahim Özbunar, 645 Studio
.
.
DOĞAL TAŞ
Havuz Çevresi ve Zeminler: Traverten
Dış Cephe Yüzeyler: Doğal Kesme Taş
Zeugma Masa: Mermer
Zeugma Masa Ayakları: Traverten
.