Tabanlıoğlu Mimarlık, “incelikli ve güzel bir restorasyon” olarak takdir edilen İstanbul’daki Beyazıt Devlet Kütüphanesi projesiyle “Yeni ve Eski” kategorisinde ödüle layık görüldü. Projenin tasarımı, nadir kitaplar için tasarlanan cam kutuların tarihi mekanlar içerisinde zarif bir biçimde dengelenmesi’ ve mevcut tarihi hacimleri, mekanları bunaltıcı veya dikkat dağıtıcı olmaksızın ön plana çıkaran aydınlatma düzenlemesiyle de büyük beğeni topladı.
Devlet Kütüphanesi’nin restorasyon projesi, iç mekanları hassasiyetle yeniden düzenledi ve çok kubbeli çatısıyla öne çıkan binanın dokusu dikkatli bir biçimde restore edildi. Mevcut binanın büyüklüğü ile uyumlu olan sade bir eklenti, kütüphanenin kuzeydoğu cephesine eklemlendirildi. Yapım işleri sırasında Bizans dönemine ait bir kilisenin kalıntılarına rastlandı. Bu tarihi kalıntılar korunarak cam bir çatı sistemiyle gözlemlenilebilir hale getirildi. Bu da Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tarihi kütüphanenin ruhunu yaşatma konusunda gösterdiği anlayışın ve titiz restorasyon çalışmalarının kanıtı olan ince bir dokunuşa işaret ediyor. Beyazıt Kütüphanesi’nin restorasyon projesi aynı zamanda bu seneki Amerikan Mimarlık Ödülleri’nin de ilgisini çekti ve Tabanlıoğlu Mimarlık’a “Restorasyon ve Renovasyon” kategorisinde Platin Ödül kazandırdı.
Tabanlıoğlu Mimarlık
Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel önderliğindeki Tabanlıoğlu Mimarlık, ağırlıklı olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve yakın zamanda ABD’nin de dahil olduğu bir portföy kapsamında; konut projelerine, ticari projelere, karma kullanımlı projelere, kamusal ve kültürel projelere odaklanmaktadır. Tabanlıoğlu Mimarlık, köklü bir aile geleneğine ve 60 yılı aşkın mimarlık tecrübesine sahiptir. Tabanlioğlu Mimarlık, kentsel gelişimin odağında yer alan en önemli noktalardan birinin, vatandaşların şehirle bütünleşmesini sağlamak adına interaktif şehir mekanları yaratmak olduğuna inanır. Daha iyi şehirler tasarlamak için binaların çok fonksiyonlu olmasına, resmi ve gayriresmi kamusal alanlardan ilham alınması gerekliliğine dikkat çeker. Tabanlıoğlu bünyesindeki uygulamalar, incelikli yerel çözümlerle yeni teknolojileri bünyesine katarak, küresel ve çevresel ihtiyaçlar açısından yeni verimlilik çalışmaları tasarlamaya odaklanır. Yakın geçmişte aldığı ödüller arasında; 2016 AR Ödülleri “Büyük Ölçekli Kentsel Proje” Ödülü, WAF Geleceğin Ofisi Ödülü ve MIPIM 2015 En İyi Ofis Ödülü bulunmaktadır. ESAS Aeropark projesi 2014 yılında LEAD Ödülleri’nde ve Uluslararası Gayrımenkül Ödülleri’nde prestijli ödüllerin sahibi oldu. The Plan Awards kapsamında üç Tabanlıoğlu projesi; Dakar Kongre Merkezi, Bodrum Uluslararası Havaalanı ve Astana Tren İstasyonu ödüle layık görüldü. Loft Bahçe projesi ve Bodrum Uluslararası Havaalanı projesi sırasıyla 2011 ve 2013 yıllarında Uluslararası RIBA Mimarlık Ödülleri tarafından ödüllendirildi.