.
Edirne’de Osmanlı öncesi var olan yerleşim, Osmanlılar tarafından korunmuş ve Osmanlı Kent Merkezi olarak yeniden düzenlenmiştir. Kentin kamusal belleğinde yer almış önemli noktalar aynen korunmuş, yeni tanımlamalar da bu noktalar ile ilişkilendirilerek düzenlenmiştir. Osmanlılara ait yapıların konumlanması bu tarihsel süreklilikten beslenmektedir. Selimiye’nin tarihteki algısının yeniden canlandırılması adına projede bu kentsel kurgu ortaya çıkarılmıştır ve Osmanlı döneminde kullanılan sokaklar / düzenleyici akslar günümüze taşınmıştır.
.
.
Selimiye yönünde algıyı kesintiye uğratmayacak şekilde yalın bir peyzaj örüntüsü ve bu örüntünün içinde etkinliklerin yapılacağı, kent halkının toplanıp vakit geçireceği, çevre donatıları ile zenginleşmiş bir kent mekanı kurgulanmıştır. Selimiye Camii’nin tüm çevresini saran omurga üzerine 18 adet kapalı olmak üzere toplam 37 adet modül homojen olarak yerleştirilmiştir. Sokakların buluşarak oluşturduğu, tarihte de sebil ile sağlanan meydanlaşma, insanların buluşacağı ve etkinliklerin yapılacağı yarı açık mekanları, turistlerin Edirne ve Selimiye ile ilgili enstalasyon ve video görüntülerine ulaşacakları bir sinevizyon odasını, kent kültürüne ait ürünlerin üretilip, sergilenebileceği atölyeleri (meyve sabunu atölyesi, süpürge atölyesi, heykel atölyesi, ahşap işleme atölyesi, ebru atölyesi) barındırır.
Modüller ortaya çıkarılan tarihi aks üzerinde geçirgendir ve sokakları tutmaktadır. Pergolalar hem yola hem de arkalarında oluşturdukları avlulara uzanır ve kent yaşantısını destekler. Böylece tarihsel süreklilikten gelen aks, günümüz kent kurgusu içindeki yerini yeniden bulacaktır.
.
.
Proje, Mimar Sinan’ın ustalık eserinin etrafını saran, onunla birlikte yaşayan, mimari sorumluluğu oldukça yüksek bir projedir. Bunun yanında çoklu bürokratik parametrelerin içinden bir şekilde çıkmış, zor koşullarda uygulanmış bir yarışma projesidir.
.
.
Birincilik ödülünün hemen ardından Edirne Belediyesi, uygulama projelerinin uygulanmasını talep etmiştir. Projenin uygulaması ise 9 ay sürmüş, yarışmadan 12 yıl sonra tamamlanmıştır. Bu süreç, Koruma Kurulu’nun proje alanındaki tarihi Yemiş Kapanı için kurtarma kazısı kararı ve kazıların yapılmasını da kapsamaktadır. Belediye, UNESCO, ICOMOS, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yarışma Jürisi, Valilik ve STK’lar ile defalarca kez görüşülmüş ve gerekli onaylar alınmıştır. Süreçte proje defalarca kez engellenmeye, değiştirilmeye, iptal edilmeye çalışılmıştır. Adeta bir orkestrayı yönetir gibi bütün bürokratik katmanları dengeleyerek yarışma projesinin aslına sadık kalınması için yıllarca uğraş verilmiştir. Projenin finansmanı ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıdır. Projenin uygulaması Haziran 2022’de tamamlanmıştır.
.
.
DOĞAL TAŞ
PEYZAJ DÜZENLEMESİ
GRANİT
OCAK
BİLECİK
ZEMİN KAPLAMA, BORDÜR
TRAVERTEN
OCAK
AFYONKARAHİSAR
MERDİVEN, DÖŞEMELER
BAZALT
OCAK
KAYSERİ
.
.
Mimari Tasarım: Beril Serbes Architects
Tasarım Ekibi: Beril Serbes, Emre Açar, Dilan Yüksel, Gürkan Kaya, Tuğçe Onuk
Danışmanlar: Sercan Özgencil, Orkun Özüer, Tuncer Çelik
Yemiş Kapanı Han Kalıntıları Koruma Projesi: Buka Mimarlık
İşveren: Edirne Büyükşehir Belediyesi
Uygulayıcı Firma: Pekerler İnşaat
Uygulama Finansman: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Proje Yeri: Edirne
Proje alanı: 43.300 m2
Tamamlandığı tarih: 2022
Fotoğraflar ve Mimari Film: Egemen Karakaya
.