Tarih boyunca mimarinin en temel yapı malzemelerinden biri olan doğal taş sürdürülebilirliği, zamansızlığı ve doğanın eşsiz izlerini barındıran karakteristik dokusuyla her daim ilgi görüyor. Günümüzde teknolojik gelişmelerin ve inovatif üretim biçimlerinin de katkısıyla istenen her forma büründürülebilen doğal taş, yalnızca bir yapı elemanı olarak kullanılmakla kalmıyor; iç mekanlardan mobilya ve dekoratif aksesuarlara kadar birçok farklı kullanım alanında etki alanını genişletiyor. Tasarım dünyasının bu vazgeçilmez ve zamansız malzemesindeki en güncel kullanım trendlerini, hangi tip mekanlarda ve ürünlerde daha çok yer bulduğunu, karakteristik renk, doku ve desenleri arasından günümüzde hangi doğal taş çeşitlerinin daha çok tercih edildiğini mimarlara ve iç mimarlara sorduk.
.
.
“DOĞAL TAŞLARIN ETKİLEYİCİ BİR ESTETİĞİ, DAYANIMI VE ENERJİSİ VAR.”
Ayşegül Güner
Mimar
AAD Architects
.
Doğal taş 15 yıldır en çok kullandığımız malzemeler arasında yer alıyor. Doğal taşların malzeme olarak çok etkileyici bir estetiği, dayanımı ve enerjisi var. İthal taşlar kullandığımız gibi Anadolu ocaklarından çıkarılan taşları da takip ediyor ve araştırıyoruz. Ülkemizin çok iyi olduğu taşlar var, örneğin traverten. Ancak biz bu tarz emilim özelliği yüksek taşları tercih etmiyoruz. Emilimini düşürmek için sürülen malzemeler de taşın doğallığını ve güzelliğini bence öldürüyor. Projelerimizde daha çok bazaltı tercih etmeye çalışıyoruz. Özellikle de volkanik özellikte olan taşları seviyoruz. Doğallıkları, yüzeylerindeki taş dokusunun estetiği ve dayanımları çok etkileyici. Bodrum’da yapmış olduğumuz bir projede siyah volkanik özellikte bir taş kullandık. Hem duvarlarda hem de zeminde aynı taşa yer verdik. İşverenimiz de bu konuda bizi dinledi ve cesur davrandı. Kullandığımız taş gündüzleri sıcağı içerisine emerek mekanı serin tutarken, akşamları emdiği sıcağı çıplak ayağınızla bastığınızda ılık bir his olarak size geri veriyor. Volkanik taşların şahane yapıları var gerçekten. Bütün taşlar aşk aslında, hepsi kendi şahsına münhasır yapıdalar. Hepsi birbirinden farklı ve tıpkı parmak izleri kadar özgünler. Şantiyede taşları kırıp içerlerindeki doğal dokuyu görmeye bayılıyorum ve bunu hep yapıyorum.
.
.
“DOĞAL TAŞ, DİĞER BİRÇOK MALZEMEYE GÖRE ÇOK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR.”
Filiz Cingi Yurdakul
Mimar
AURA Design Studio
.
Doğal taş diğer birçok malzemeye göre çevresel açıdan çok daha sürdürülebilir. Zamansız çekiciliği, bir sonraki trendle daha az değişim dürtüsü yaratması da zamansız tasarımlar için doğal taşları vazgeçilmez kılıyor. Bu nedenle projelerimizde doğal taş malzemeye sıklıkla yer veriyoruz. Özellikle mermer, zarafeti, zamansızlığı ve tasarımlara lüks ve incelik katmasıyla en çok tercih ettiğimiz malzemelerden biri. Evlerimizde tasarımın uzun ömürlü olması gereken banyo, mutfak gibi alanlarında kullanılmak için harika bir seçenek.
Mix-match karolar, biz mimarlara yaratıcı bir malzeme ve teknik simyası ile oluşturulabilecek benzersiz tasarım imkanları sunuyor. Metali mermerle, benzersiz malzemelerle ve farklı taş türlerini su jetiyle kesmenin ustaca hassaslığıyla birleştiren bu karma malzeme karolar, her tasarıma kişiselleştirilmiş bir kişilik ve zarafet ifadesi katıyor.
.
.
“DOĞAL TAŞ KULLANIMININ SINIRLARINI HAYAL GÜCÜNÜZ BELİRLER.”
İrem Arıbaş
Mimar
BAB Architects
.
Doğal taş, dokusu itibariyle iç mekanlarla içgüdüsel bir bağ kurmanızı kolaylaştırır. Bu bağ, insanlar için temel ihtiyaçlarını doğal yollarla karşıladıkları dönemlere dayanır ve doğa ile iç içe oldukları deneyimlerden bilinçaltımıza aktarılır. İçgüdüsel uyum, hacme katkı sağlayan en önemli parametredir. Bu tip dokunuşlardan sonra mekanın içerisinde asla aynı hissetmezsiniz, bu deneyim her zaman tamamlanmışlık hissini pekiştirir. Uzun ömürlü oluşu, mekansal hacmin içerisinde imza bir alan oluşturur. Böylece o hacmi herhangi bir zaman dilimi içerisinde hangi fotoğrafta görseniz tanırsınız. Doğal taşlar, ürün çeşitliliği kadar yüzey çeşitliliği de olan malzemelerdir. Aynı doğal taştan elde edilmiş plakalar dahi birbirinden çok farklı yüzey etkisi yaratabilir. Parçaların modülasyonu sırasında özel bir çalışma ile çeşitli kombinasyonlar ile eşsiz yüzeyler elde edebilirsiniz. Aynı zamanda doku birleşimleri asla fabrikasyon bir düzende olmayacağından kullanım alanlarında görsel olarak da doğal niteliklerini en etkili ve baskın şekilde ortaya koyan malzeme türüdür. Bu tür özellikleri bizlere projelerimizde doğal taş kullanmak için çok yönlü sebepler verir. Doğal taşı kullandığımız başlıca alanlar duvar kaplamaları, özel imalat ürün yüzey tasarımları, raf ve depolama alanları, mutfak tezgahları ve zeminler diyebiliriz. Geniş kullanım alanı olan doğal taş kaplama malzemesi, gelişen teknoloji ile artık neredeyse her alanda yer bulabiliyor. İşçilikten kaçmadan, işlenmesi için gerekli zamanı harcayarak ve doğru ellerde, doğal taş malzeme kullanımını bir sanat eseri haline getirebilirsiniz. Bu yönde hayal gücünüzün sınırları, doğal taş kullanımının sınırlarını belirler. Öncelikle yerel ulaşılabilen, nakliye sürelerini minimuma indiren taş malzemeleri tercih ediyoruz. Bunda hem sürdürülebilir mimari anlayışımızın hem de maliyet ve zaman eğrisinin katkısı var. Başlıca kullandığımız doğal taşlar şu şekilde: Mermer, kalker, traverten, granit, bazalt, andezit, trakit, diyabaz, kumtaşı, arduvaz, konglomera ve breşler.
.
“DOĞAL TAŞ SEÇİMLERİMİZİ PROJENİN RUHUNA UYGUN DOKU VE RENKLERDEN YANA YAPIYORUZ.”
Aslı Arıkan Dayıoğlu
İç Mimar
DESIGNIST
.
Doğal taş tarihteki en eski yapı malzemelerinden biri. Geçmişte doğada bulunduğu şekilde ya da kabaca yontularak mekanda konstrüktif amaçlı kullanılırken zaman içerisinde teknolojinin gelişimiyle farklı biçimler kazandırılarak mekanda farklı amaçlı kullanılmaya başlandı. Doğal taş, ister yapı konstrüksiyonunda yer alsın ister kaplama malzemesi olarak kullanılsın; yapıda bulunma sebebi sadece bir zorunluluk değil aynı zamanda doğadan gelen, sağlıklı, ekolojik, ısı konforu sağlayan ve estetik niteliğe sahip bir malzeme. Dolayısıyla mimaride güncelliğini daima korumuş ve yaşam mekanlarında hak ettiği ilgiyi görmüş. Teknolojinin gelişmesi ile doğal taşın doğası gereği ağırlığı olsun, leke tutma potansiyeli olsun, ar-ge araştırmaları ile günümüzde bunlara birçok yapısal ve kimyasal ürünlerin geliştirilmesi ile çözüm üretilmesi sayesinde, biz tasarımcılara doğal taş kullanımında yeni birçok kapı açmış durumda. Mesela mermer başka bir ürünle kompoze ve lamine edilerek daha hafifleşiyor, 2-3 cm kalınlığında plakalar halinde değil de, daha ince, kıvrılabilir yuvarlak yüzeylerde daha farklı boyutlar halinde kullanılabiliyor. Doğal taş seçimlerimizi projenin ruhuna uygun doku ve renklerden yana yapıyoruz. Doğal taşları kullanırken parlak tercih etmiyor, özellikle taşın dokularını daha çok ortaya çıkaran patine, asit indirme, kumlama, yakma, honlama gibi teknik işlemlerden geçmesini, daha dokusal halini kullanmayı seviyoruz. Gelişmiş CNC kesim teknolojisini kullanarak, kendi tasarladığımız desenleri, plaka halindeki doğal taşları üç boyutlu hale getirerek duvar panoları olarak kullanıyoruz.
.
.
“DOĞAL TAŞ GENEL TASARIM ANLAYIŞIMIZI BİZZAT DESTEKLEYEN VE KATKIDA BULUNAN BİR MALZEME”
Dicle Demircioğlu
Mimar
Pınar İlki Emekçi
Mimar
GMW MİMARLIK
.
Her şeyden önce, sürdürülebilir, esnek, içinde bulunduğu çevreyle uyumlu, zamansız ve dürüst olarak özetleyebileceğimiz genel tasarım anlayışımızı bizzat destekleyen ve katkıda bulunan bir malzeme doğal taş. Elbette çok dayanıklı, sağlam, bakımı kolay ve güzel eskiyor olması gibi özelliklerinden dolayı mimari için hep çok önemli bir malzeme olmuş. Ancak bunların yanında doğal taşın, ruhu olan bir malzeme olduğunu, bu nedenle de insan ruhuna dokunan, duygusal bir tarafı olduğunu hep düşünürüz. Bir bina, bir mekan ya da bir ürüne kattığı estetik değer, aslında standart ve seri üretime karşı ortaya koyduğu özgünlük ve bununla da kullanıcılarda bıraktığı “seçkinlik” ve “özel olma” hissi ile de bağlantılı. Günümüzde teknoloji ve yapım yöntemleri bu kadar gelişmişken binlerce yıldır büyük bir ustalıkla kullanılan doğal taşın modern mimarinin de hala önemli bir malzemesi olmaya devam etmesinin de sebeplerinden biri bu olsa gerek. Doğal taşı dış ve iç cephe duvarları, yer kaplamaları, sabit mobilyalar gibi neredeyse her alanda kullanıyoruz. Özellikle yoğun trafiğe maruz kalacak ya da az kişi tarafından kullanılacak olmasına rağmen daha özellikli mekanlarda kullanıyoruz, diyebiliriz. Renk, doku ve desenin yanında her taşın dayanım, kalınlıklarına göre ebatlandırılmaları, yoğunluk, su emiş özellikleri, aşınım değerleri gibi seçimlerimizde dikkate aldığımız konular var. Bunun yanında projenin nerede olduğu, seçilen taşların hangi ocaklardan alınacağı, sahaya ne şekilde transfer edileceği gibi lojistikle ilgili konuları da sürdürülebilirlik açısından değerlendirmek durumundayız. Tüm bunlara bağlı olarak da çok farklı seçimler yapabiliyoruz. Şu anda inşaatı devam eden Kazakistan Kyzylorda Korkut Ata Havalimani projesi için seçtiğimiz taşlar üzerinden gidecek olursak; malzeme seçimlerini yapmadan önce yerel olarak kullanabileceğimiz doğal veya yapay kaplama malzemelerini araştırdık ancak bölgenin coğrafi ve ekonomik yapısı nedeniyle bölgeden kullanabileceğimiz hiçbir malzeme olmadığını öğrendik. Bunun üzerine mimari olarak elde etmeye çalıştığımız alçakgönüllü ve kibar ama aynı zamanda güçlü ve dayanıklı görünüme katkı sağlayacak çevredeki doğal toprak ve bitki örtüsü renkleriyle uyumlu hiçbir zaman eskimeyecek renk ve dokuları seçtik. Bu renk ve dokulara ulaşabileceğimiz taşlar farklı coğrafyalardan çıkarılıyordu, bunlarda da bütçeye uygun olan alternatifler temin süreleri ile birlikte değerlendirilerek tasarıma uyacak en doğru taşları tercih ettik.
.
.
“MİMARLAR OLARAK DOĞAL TAŞ HAKKINDA DAHA ÇOK ARAŞTIRMA VE İNOVASYON YAPILMASINA KATKIDA BULUNMALIYIZ.”
Esen Akyar Karoğlu
Mimar
İGLO Mimarlık
.
Doğal taş ve mermeri tasarladığımız tüm yaşam alanlarının zemin ve duvarlarında olduğu gibi, bazı mobilya tasarımlarımızda da kullanabiliyoruz. Mobilya konusunda en yaygın uygulama alanı masa tablaları ve sehpalar. Bunun yanında özel teknolojilerle üretilen doğal taş kaplamalı ahşap mobilyalar da zeminde kullanılan doğal malzemelerle birlikte bizce iyi kombinasyonlar oluşturuyor. İç mimari projelerimizde tüm mekanlarda olduğu gibi ıslak hacimlerde doğal taş ya da mermer tercih etmek her zaman mekanın atmosferine kalite ve konfor katıyor. Özellikle mutfak ve banyo tezgahlarında doğal taş ve mermeri sıklıkla kullanıyoruz. Denizlik ve eşik gibi öğelerde çoğunlukla doğal taş ya da mermeri tercih ediyoruz. Bunun sebebi ise estetik özelliklerinin yanı sıra, doğal malzemenin istediğimiz ebatlarda tek parça olarak kesilebiliyor oluşu. İç mekanlarda daha yumuşak taşlar kullanılabilirken dış mekanlarda daha dayanıklı taşları tercih ediyoruz. Bunların yanında yüzme ya da süs havuzlarında da doğal taş kullanmayı seviyoruz.
Kullanılmış taşın dolgu malzemesi olmak yerine geri dönüştürülerek yeniden kullanılması son yıllarda giderek artan bir trend. Mimar olarak bu tip malzemeleri daha çok kullanarak yaygınlaşmasına ve dolayısıyla bu konuda daha çok araştırma ve inovasyon yapılmasına katkıda bulunmalıyız diye düşünüyorum. Doğal taş ve mermer renklerini projede kullanılan mobilya ve aksesuarlarla kontrast oluşturacak şekilde seçiyoruz. Örneğin, iç mimari öğelerde canlı renkler kullanılacaksa, zemin ve duvarlarda kullanılan doğal taşı nötr ve pastel renklerde tercih ediyoruz. Bunun tam tersi de mümkün olabiliyor; yani, mobilya ve aksesuarda nötr renkler, doğal taş ve özellikle mermerde canlı ve göz alıcı renkler ve desenler de kullanabiliyoruz. Renk tonu seçerken de aynı kriteri kullandığımız projeler oluyor; koyu zemin, açık renk mobilyalar ya da tam tersi gibi.
.
.
“MİMARİ VE KENTSEL TASARIM PROJELERİMİZDE DOĞAL TAŞ KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ.”
Ali Özer
Mimar
Ahmet Mucip Ürger
Mimar
ÖZER \ ÜRGER Mimarlık
.
Her doğal taş kendine özgü bir doku ve renge sahip. Her biri başka şekilde eskiyor. Hataları malzemeye karakter veriyor. Bu harika özelliklerinin üzerine bir de dayanıklılık ve yeniden kullanılabilme özelliklerini eklediğinizde doğal taşın biz mimarlar açısından önemi daha anlaşılır oluyor.
Hem mimari hem kentsel tasarım projelerimizde doğal taş kullanımına çok önem veriyoruz. Farklı yüzey işlemleri deneyerek, farklı dizilim desenleri tasarlayarak doğal taşın potansiyellerini sonuna kadar kullanmayı deniyoruz. Doğal taşı daha çok kentsel tasarım projelerinde zemin malzemesi olarak kullanıyoruz. Ancak farklı yüzey işlemi görmüş taşlardan mobilya ve duvar kaplamaları da yapıyoruz. Genelde tedarik sorunu olmayan işlerde yöre taşlarını araştırıp o malzemeleri kullanmaya çalışıyoruz. Ancak genel olarak granit ve bazalt en çok kullandıklarımız. Porfir, diyabaz gibi renkleriyle dikkat çeken taşları da çokça kullanıyoruz. Duvar kaplamalarında en çok tercih ettiğimiz taş işe traverten.
.
.
“DOĞAL TAŞ EŞSİZLİK, ZAMANSIZLIK, SÜKUNET, GÜÇ, DURAĞANLIK VE DAYANIKLILIK KAVRAMLARINI ÇAĞRIŞTIRIYOR.”
Pınar Kayhan
Mimar
Pınart Mimarlık
.
Mimar olarak tasarladığımız mekanların ‘kendine has atmosferi ve kimliği’ olması oldukça kıymetlidir. Mimari ve iç mekan tasarımıyla beraber malzeme seçimi mekan kurgusunun oluşturulmasında kritik rol oynar. Bu anlamda doğal taşların; sıradışı damar yapısı, yüzeyi, kendine has dokusu ve rengi ile beraberinde doğal taşa uygulanan yüzey işlemi, kesim yöntemi, uygulama biçimi, döşeme yönü tercihlerinin özgün mekan atmosferinin oluşturulmasında belirleyicidir. Bu anlamda malzeme olarak doğal taş benim için “eşsizliği” ifade ediyor. Eşsizlik tanımı yanı sıra doğal taşın zamansızlık, sükunet, güç, durağanlık, dayanıklılık kavramlarını çağrıştırdığını söyleyebilirim.
Günümüzde taş görünümlü porselen, polyester esaslı veya çeşitli yapı kimyasallarıyla sentetik ürünler doğal taş muadili olarak öne sürülse de bu malzemelerle doğal taşın mekanlarda yarattığı benzersiz ambiansın yakalanması mümkün değil. Doğal taşı mimari projelerimizde cephelerde, iç mekanda, yaşam alanlarında, hamam, spa, kar çeşmesi etrafı vb. ortak alanlarda, ıslak hacimlerde sıklıkla kullanıyoruz.
Mimaride özellikle cephelerde mimari kurgu ve yaklaşıma göre doğal taşı kimi zaman yapı kütlesini vurgulamak, kimi zaman uyum, kimi zaman tezatlık yakalamak için farklı yaklaşımlarla kurgulayabiliyoruz. Yaratmak istediğimiz etkiye bağlı olarak kullandığımız taşın cinsine, ebadına, yüzey işlemine, bizzat müdahale ediyoruz. İç mekanda doğal taş tercihlerimizi yakalamak istediğimiz iç mekan atmosferine, mekanın özelliklerine, kullanım amacına, mekansal özelliklere, mekanlar arası ilişkilere, müşteri ile belirlediğimiz stile göre yapıyoruz. Benzer yaklaşımla belirlediğimiz doğal taşın kesim yöntemini, yüzey işlemini, boyutunu, döşeme biçimini iç mekan kurgusu doğrultusunda malzemenin potansiyelini en iyi yansıtacak şekilde kararlaştırıyoruz. Jakuzi, havuz, spa gibi rahatlatıcı ortak alanlarda kullanıcıya dinginlik, huzur veren doğal taşla benzersiz ambiyanslar yakalıyoruz.
.
“MİMARİ YAPILARIMIZDA DOĞAL TAŞ İLE DOĞAYLA BÜTÜNCÜL BİR İLİŞKİ KURMUŞ TASARIMLAR ORTAYA ÇIKARIYORUZ.”
Kerem Yazgan
Mimar
Yazgan Mimarlık
.
Doğal taş malzeme olarak bana doğaya yakınlığı ifade ediyor. Mimari yapılarımızda doğal taş kullandığımız zaman, doğaya daha entegre edilmiş, doğa ile bütüncül bir ilişki kurmuş tasarımlar ortaya çıktığını görüyoruz. Yeni teknolojiler sayesinde, doğal taşın artık her alanda kullanıldığını görüyoruz. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak, tasarımın sınırlarını zorlayan üretim biçimleri doğal taş malzemeye de entegre edildi. Cephelerde doğal taşın kullanımını ekonomik olarak kolaylaştıran teknolojik çözümler üretildi.
Son dönemde tasarladığımız ve Romanya’da inşaatı tamamlanan ofis projemizin cephesinde, cephe danışmanımızın tavsiyesiyle, panel giydirme cephe sistemiyle birlikte, doğal taşın ince bir kesitini honeycomb denilen bir yalıtım malzemesiyle birleştiren bir uygulama yapıldı. Bu sistemde taş daha ekonomik olarak kullanıldı, ayrıca ağırlığı minimize edildi. Geniş ölçekte uygulanabilir olması sebebiyle de ofis kampüsündeki cephe yüzeyleri doğal taş olarak giydirilmiş oldu.