.

.
Sard Studio tarafından Adana’da tasarlanan Ebru Geren Klinik projesinin tasarım aşamasında doğal, uzun ömürlü ve geri dönüştürülerek daha sonra farklı amaçlar için de kullanılabilecek malzeme seçimlerine özen gösterilmiş. Zamana meydan okumaktansa onunla birlikte var olan, dönüşen güzelliğe bir gönderme olarak tercih edilen malzemeler arasında traverten, huş kontra, çelik ve ahşap başta geliyor.
.
.
Merdiven tasarımında ahşap ve çelik birbirini destekleyecek şekilde ikisinin de yapısal özelliklerinin sınırları zorlanarak, işlev, stabilite ve estetik kaygılar göz önünde bulundurulmuş. Tasarımda belirli bir noktaya gelindikten sonra işi ortaya çıkartacak zanaatkarlarla yapılan toplantılar sonucunda, uygulama detayları son halini almış. El işçiliğinin yoğun kullanımı ile zanaatın tasarıma sağlayacağı katkı ve kullanılan malzemelerin işlevinin de açıkça sergilenmesi amaçlanmış. Merdiven, buradaki işlevini tamamladıktan sonra sökülerek başka bir yerde kullanılabilmesi için detaylandırılmış.
.
.
Mekanı tanımlayan ve kullanıcıları yönlendiren bir unsur olarak düşünülen tavanda genel tasarım yaklaşımı ile uyumlu olarak yine huş kontra tercih edilmiş. Olabildiğince az miktarda ve doğal malzeme kullanımının yanı sıra her alan için düşünülmüş farklı kesitlerin birbiriyle bağlantısından ortaya çıkan bu form, kendi içerisinde de mevcuttaki tavan yüksekliğini maksimum kullanacak şekilde elektrik ve mekanik altyapıya uyum sağlayarak son şeklini almış.
.
.
Banko tasarımı için işlevi ve estetiği bir arada bulunduran bir form düşünülmüş ve gücünü malzemenin kendisinden alan bir tasarım hedeflenmiş. Malzemenin ritmik formlarla ilerledikçe farklı kesitlerin bir araya gelerek bütüncül bir form oluşturması iç mekanı domine eden ve eşsiz kılan bir eleman yaratmış. Tavanda olduğu gibi karşılama bankosunda da huş kontra tercih edilmiş. İki plaka arasına yine aynı malzemeden gerekli sayılarda dairesel parçalar yerleştirerek hem ara boşlukların elde edilmesi sağlanmış hem de bu dairesel formlardan plakalar birbirine tutturulmuş. Yan yana yığılarak yükü hem yatayda hem de dikeyde birbirine aktaran plakalar, tamamlandıklarında bütünüyle tek parça masif bir kütle olarak işlemiş ve bu sayede stabil durmuş. Gücünü de malzemenin kendisinden ve doğru aktarılan yüklerden almış. Mekanın tasarımında doğal olanın güzelliğini ve sakinliğini mekanda hissettirmek tasarımcıların temel motivasyonlarından birisi olmuş.
.
.
DOĞAL TAŞ
ZEMİN
TRAVERTEN
OCAK
DENİZLİ
TEZGAH
ONİKS
.

.
Mimari Tasarım: SARD STUDIO
Tasarım Ekibi: Murat Sökün, Ceren Sökün, Aylin Seziş
İşveren: Dr. Ebru Geren
Ana Yüklenici: SARD STUDIO
Alt Yüklenici: Bennas Yapı, Sofistik Yapı, Temiz İş Mermer
Uygulama Danışmanı: Nuhcan Kılavuz
Elektrik Mühendisi: Serkan Aydın
Aydınlatma Tasarımı: Tepta
Özel Çelik İmalatı: Koyuncu Çelik
Ahşap İşleri: Ersin Binen
Tamamlanma Tarihi: 2022
Toplam İnşaat Alanı: 250m²
Proje Yeri: Adana
Fotoğraflar: Cemal Emden
.
