Bize Temmer firmasından söz eder misiniz? Ne kadar zamandır doğal taş sektörü içindesiniz? Temmer firmasının geçirdiği aşamalar nelerdir?
Temmer 1998 senesinde Afyon’da kurulmuştur. İlk olarak faaliyetlerimize ocak yatırımı yaparak başladık, yine aynı sene içerisinde Bilecik’te Crems Nuova ocağımızı faaliyete geçirerek blok mermer üretimine başladık. Devam eden süreç içerisinde planlamamızı yaparak Afyon’daki Türkiye’nin en büyük entegre mermer tesisinin 2001 senesinde faaliyete geçirdik. Yavaş yavaş ihracata başladık, zamanla farklı ülkelerde ürünlerimizi tanıtmaya devam ettik. Bu süreç içerisinde her gün farklı bir ülkeye ihracat yaparak ihracat yaptığımız ülke sayısını gün geçtikçe arttırdık. Öte yandan mermer ocağı yatırımlarımızı da devam ettirerek Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde mermer ocakları açtık. Şu anda aktif 3 mermer ocağı ile faaliyet göstermekteyiz. Bununla birlikte Temmer Türkiye’nin seçkin mermer ocaklarından hammadde, yani blok mermer tedarik ederek entegre tesisinde bunları işlemektedir. Portföyünde 80’den fazla taş çeşidiyle hizmet vermektedir. Akabinde son beş senedir yurtiçi piyasasında da daha aktif planlamalarla birlikte pazarı geliştirdi. Bunun en önemli adımı olarak istanbul’daki satış merkezimizi (showroom) faaliyete geçirdik. Geçen sene ise yine İstanbul’daki plaka galerimizi faaliyete geçirdik. Şu anda gerek yurt içinden tedarik ettiğimiz gerek yurtdışından ithal ettiğimiz mallarla birlikte Temmer bünyesinde yüzden fazla taş çeşidiyle her türlü projenin ihtiyacına doğal taş tedarik hizmeti vermektedir.
İstanbul özelinde iç piyasa hakkında beklentileriniz nelerdir?
İstanbul’da son beş senedir aktif olarak çalışmaktayız. İlk zamanlarda Afyon merkezden proje odaklı işler yaparak çalışmaya başladık, daha sonra İstanbul’daki showroomu açmaya karar verdik. Bu showroomu planlarken, yurt içindeki beklentileri, özellikle mimarların ve müteahhitlerin beklentilerini doğru irdeleyerek ihtiyaçlara cevap verebileceğini inandığımız bir showroom tasarladık. Bunun yanında numune tedarikinin doğru yapılması, mermerlerin fotoğraflanması ve bunların görsellendirilmesi hizmetinin verilmesi, projelerin okunması ve bunlarla ilgili mimari çözümler sunulması hususunda çalışmalar yaptık. Çünkü gördük ki mimarlar doğal taşı kullanmak istiyorlar ancak bu konuda yetersiz servis var ve biz bu açığı kapatmak için sadece bir üretici değil, aynı zamanda projelerde mimari çözüm ortağı olmak amacıyla ofisimizde servis vermeye çalışıyoruz. Yurt içinde gelişen Türkiye’nin ekonomisinde inşaat sektörü önemli bir rol oynuyor. Bununla birlikte haliyle doğal taş kullanımında da beklenti; arz yönündeki beklentiden bahsediyorum, tabii ki de artıyor. Ancak yapılan birçok temalı ve tasarım projenin beklentinin daha altında doğal taş kullandığını görüyoruz. Çünkü henüz mermer tüketicinin gözünde hak ettiği değere kavuşmuş değil, yani bir artı değer yaratmıyor. Son kullanıcı konut alımında doğal taşı bir artı değer olarak henüz görmüyor. Ancak gün geçtikçe daha fazla yatırımcı inşaat sektöründe yer alıyor ve bu da ciddi bir rekabet yaratıyor. İşte bu rekabetin içerisinde farklılaşmak isteyen proje sahipleri daha çok mermere yönelecektir doğal taşın farklı bir değer kattığını zamanla görecekler ve projelerini doğal taşla süsleyeceklerdir, bu yönde beklentimiz var.
İleriye yönelik ne gibi yatırımlar yapmayı düşünüyorsunuz?
İstanbul’da plaka galerimizi faaliyete geçirdik amacımız plaka galerimizi önümüzdeki senelerde daha da büyütmek olacak.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı göreviniz var. Sektörün bir yöneticisi olarak Türk doğal taş sektörünü dünya ölçeğinde düşündüğünüzde hangi konumda görüyorsunuz?
Sektör dünya genelinde ölçeklendirmemizde Ocak kapasiteleri ve fabrika kapasiteleri olarak şu anda gayet büyük miktarlarda üretim yaparak önemli noktalara geldi. Makina teknolojileri olarak da dünyadaki önder ülkelerle yarışır durumdayız. Ancak satılan ürünün birim metrekare fiyat olarak bakıldığında, maalesef yanlış pazarlama stratejileri ve kendi içimizdeki yoğun rekabetten dolayı düşük birim metrekare fiyatlarıyla ürün satmaya devam ediyoruz. Yani başka bir deyişle katma değeri yüksek ürün satamıyoruz. Sadece fiyata dayalı bir rekabet gün geçtikçe artıyor ve bu da kar oranlarını düşürüyor. Ülkemiz doğal taş anlamında dünyada biliniyor dünya pazarlarında önemli bir yere sahibiz ancak biraz önce de belirttiğim gibi satış ve pazarlama eksiğimiz çok fazla.