Türkiye’den mimarlar ve doğal taş üreticilerine aşağıdaki 2 soruyu sorduk: 2015’ten beklentileriniz neler? Doğal taş için Türkiye’de çok zengin kaynaklar var. Bu kaynakların ve malzemenin mimari açıdan yeterince iyi kullanıldığını düşünüyor musunuz? İşte aldığımız yanıtlar…
TUNCER ÇAKMAKLI
Bembeyaz bir kış, taze kokulu bir bahar, sıcacık bir yaz ve rengârenk bir sonbahar… Ve fikirler üretebileceğimiz yeni bir yıl diliyorum. Sağlık – enerji – ve anlayabilecek, değerlendirebilecek – yaşayabilecek bir toplum bekliyorum. Doğal taşın yeterince kullanıldığını düşünmüyorum…Entelijensiya akademik eğitim ile değil, bilginin sürekli çalışan beyinler ile ürünler verebileceğine ve bunu gerçekleştirebilen beyinlerin maalesef çok az olduğunu görüyorum. Doğal taş insanoğlunun ilk yapı malzemesi olmasına rağmentümtecrübelerbir kenara atılarak sahte ürünlerle yapılar oluşturulmaya çalışılıyor. Usta ve kalfalar ile birlikte doğal taşın tekrar güçlü yapısal çevreye girmesi için yoğun bir eğitim ve kullanım araştırmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum…
CEM SORGUÇ Artık alıştığımız gibi, her yıl karmaşaya ve belirsizliğe meyleder bir emare gösterse de sakin bir yıl umuyorum. Düşünmüyorum. Çünkü biz mimarların ve ilgili sektörün elinde yeterli bir envanter yok. İsimleri ve kaynak coğrafyaları dahi bir belirsizlik ve çelişki oluşturuyor.
SEMA TOPALOĞLU 2015 de hala özgürce ve kendi gibi olmaktan bahsedecek miyiz acaba? Yoksa artık herşeyi kabul edip doğayı,kaynakları olanı,biriktirdiklerimizi mi tekrar harmanlayıp günü mü yaşayacağız? Yoksa yarın için kaygılanacak mıyız? Yani, farklı farklı coğrafyalarda kendini anlatmadan,yalnızca üretmek ve paylaşarak yeni deneylere doğru gitmek. Bugünkü yatırıcı ve müşteri, evet, mimarinin gerekliliğini, mimarın projeye katkısını kabul etti. Ama hangi vizyonla ve hangi heveslerle Fark yaratmak ve gerçekten bu coğrafyanın en temel zenginliklerinden biri olan madeni taşı kullanmak, hakkını vermek mi? İşte bu noktada mimar ve tasarımcılara yaratıcı beyinlere ciddi görevler düşüyor. Malzemeyi tanımak, zaman zaman ona teslim olup, bazense onu evirerek işleyerek farklılaştırmak.Yoksa yazık oluyor tabii ki. Yalnızca kabullerle gidince güzelim malzeme de kim vurduya gidiyor. Çoğu için sıradan kabul edilip itilip kakılan bu değerli malzeme ancak doğru ellerde cesurca şekillenince değer buluyor. Umarım daha bilinçli kullanılır ve işlenir.
EMRE ÖZER VE TAYFUN TULGAN
2015 yılı ilk yarısı, yazın yapılacak seçimlerden dolayı yine tereddütlerle geçecek gibi görünüyor. Belirsizliğin bitmesinin ardından dünyadaki ekonomik duruma da göre yatırımların başlayacağını ve devamının geleceğini düşünüyoruz. Ülkemizin ekonomi lokomotifi inşaat olduğundan ve bizi de direkt olarak etkilediğinden ilk yarı yeni işler açısından durgun ikinci yarı ise dünya gelişmelerine bağlı olarak hareketli geçecektir. İnsan yapımı teknolojik malzeme üretiminin çoğalmasından dolayı yeterince kullanılmadığını düşünüyoruz. Özellikle bina cephelerinde temizlik unsurları göz önünde bulundurularak kullanılmıyor. Biz bunun doğru olmadığı düşüncesindeyiz, çünkü doğal malzemeler kirlendiklerinde yaşanmışlığın doğallığını yansıtıyorlar. Özer + Tulgan olarak doğal taşları, hem mimari hem de iç mimaride mümkün olduğunca fazla kullanmaya çalışıyoruz.
GÜRHAN BAKIRKÜRE
Daha fazla huzurun olduğu, tasarıma daha fazla önem verilen bir Türkiye… Maalesef yurt içindeki kaynaklarımızdan istediğimiz ölçüde faydalanamıyoruz, ocakların çoğu yurtdışına blok ihracat yapıyor, neredeyse kendi taşımızı işlenmiş olarak tekrar ithal ediyoruz.
ARİF SUYABATMAZ
2015 yılı, bir süredir tasarımıyla uğraştığımız birçok projenin inşaat sürecinin yol alacağı ve tamamlanacağı bir yıl olacağı için bizi heyecanlandırıyor. Uzun süredir her fırsatta kamusal projelerle uğraşmak istediğimizi dile getiriyorduk ve 2014 yılında üç tane kamusal projeler tasarladığımız için kendimizi şanslı görüyoruz. 2015 yılında projelerimizle ilgili daha hızlı yol almayı umuyoruz. Uzun ömürlü, eşsiz ve sürdürülebilir bir malzeme olduğu için projelerimizde kullanmayı sevdiğimiz, tercih ettiğimiz bir malzeme olan doğal taşın daha fazla yaygın olmayışının en önemli nedeninin, yap-sat modeliyle üretilen yapı stoğunda müteahhitlerin maliyet kaygıları olduğunu düşünüyorum.
SELÇUK AVCI
2015’te Türkiye’de sürdürülebilir tasarım adına çıtayı bir adım ileri yükseltecek projeler yapmayı ve yapıldığını görmeyi ümit ediyorum. Kaynaklar açısından hakikaten çok şanslı bir konumdayız. Hem yapı kalitesi hem de sürdürülebilirlik açısından yerel kaynaklı doğal malzemelerin bu denli çeşitli olması bizim için büyük avantaj ve mimarlar olarak oldukça şanslıyız. Fakat birçok projede gördüğümüz o ki, yerel kaynaklı malzemeler yeterince destek görmüyor. Avcı Architects olarak her zamanki gibi 2015 de de yerel kaynaklarımızın sunduğu zenginlikten faydalanmak gerektiğini hatırlatmak isteriz.
EMRE ERKAL
2015 yılına dair olarak, içinde bulunduğumuz yıla göre daha nitelikli bir yapı kültürüne doğru adımlar atıldığını görmek dileğini taşıyoruz. Doğal taş ile ilgili kaynakların mimari açıdan yeterince iyi kullanıldığını düşünmüyorum. Pek çok boyutu konuşulabilir ancak bizi doğrudan ilgilendiren, ortamın tasarımcıdan bekledikleri. Bu konuda malzemenin kullanımının tasarımda yeterince çeşitlendirilmediğini, ancak bu durumun tasarımcılardan kaynaklanmadığını düşünüyorum. Nedenleri daha çok içinde çalıştığımız yapı kültüründe kolay ve hızlı çözümlere itibar edilmesinin bu sonucu doğurduğunu düşünüyorum.
SİNAN KAFADAR
Sorunuzu iş hayatı ile ilgili beklenti olarak anlıyorum. Öncelikle Türkiye’de ki iş hacminde ufalma bekliyorum. Bunu piyasa doygunluğu ve çevre ülkelerde ki ekonomik ve sosyal dalgalanmalara bağlıyorum. Türk müteahhit ve mimarların iş yaptığı çevre ülkelere baktığımızda, Rusya ve Ukrayna huzursuzlukları; Rusya’dan çok etkilenen Türki Cumhuriyetler; Ortadoğu’nun iç çalkantıları ve süregelen savaş hali, Avrupa’nın ciddi durgunluğu ve buna bağlı Balkanlar’ın finans zorlukları sonucu; kısa vadede çok iyimser değilim. Doğal taşlarımızı kullanımını Metex olarak destekliyoruz.Ancak seramik türevlerinin pratik ve ekonomik oldukları da bir başka gerçek. Mimaride özellikle de dış cephede kullanımı artmalı ama bunu için de üreticiler daha farklı kalınlıktaki ürün üretmenin riskine girmeli…
GÖKHAN AVCIOĞLU Yeni bir yüzyılın 15 yılını devirdik ve zamanımız “digitalage”in daha başlangıç yılları. Daha henüz yapay zekâyı arşivlemek, depolamak için, oyun oynamak için kullanıyoruz. Yapay zekâ uyusun, büyüsün, top oynasın, acıksın. Çünkü daha geçen yüzyıldan kalan işler var (birleşemedik, barışamadık, ürünleri bölüşemedik, hâlâ kavgalıyız birbirimizle…) Biz bu dönem mimarlarının işlerini pürüzsüzce yapabilmelerinin kolay yolu eski meslektaşlarının geçmiş yüzyıllarda nasıl inşa ettiklerini ve formüllerini masaya yatırmak tek tek bugüne dönük ayıklamak olacaktır. Ekoloji daha yeşil daha doğal daha taş daha toprak…. Taşla inşaa edilmiş yapılara hayranlık duyarım ve tek tek taşla inşa etmeye veya hiç olmazsa taş ile sarıp sarmalamaya ilgi duyarım. Beni etkileyen şey kesme şeker büyüklüğünden tonlarca büyüklüğe kadar kesilmiş taş kütlelerini inşa etmenin inşası esnasında bile temizliği ve güzelliği… Gün be gün bir medeniyet inşa etmenin derin hissi. Taş bir yapının yarısı inşa edilmiş, yarısı kalmış hali bile güzel. Milyonlarca yıllık bir malzemeyi kullanmanın keyfi, eskidikçe güzelleşen. Onunla her şeyi yaparsınız. Çatı bile kapı bile. İnce kesim, kalın kesim yatayına dikeyine, damarına doğru. Anadolu zengin, yüzlerce çeşit taşı var. Kırmızı, yeşil,sarı,sapsarı,beyaz,bembeyaz. Daha çok taştan binalara,sokaklara, şehirlere ihtiyacımız var. Taş nefes alır nefes verir. Daha çok nefese ihtiyacımız var.
HASAN HÜSNÜ AYVACI, VEZİR MERMER
2015’te Çin ile iş yapacakların çok dikkatli olması gerekiyor, başka ülke pazarlarının araştırılmasında faydalı olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl blok satıcılarının çok fazla beklentilerinin olmayacağını Çin için%50 oranında düşeceğini düşünüyorum. Doğal taş kaynaklarımız gerçekten çok zengin fakat biz bunun kıymetini bilmiyoruz. Hala mermere taş diyerek değerini düşürüyoruz. Bu son çıkan yeni maden yasası ile bu işi herkes yapamayacak maliyetler yükselecek umuyorum taşlar artık mermer olacak.
RÜSTEM ÇETİNKAYA, TEMMER Geçtiğimiz yıl Çin’de yaşanan duraklama, Körfez Ülkeleri’ndeki iç savaşlar ve siyasi karışıklıklar nedeniyle görülen ekonomik soğuma, 2015 yılının ilk yarısında da etkisini sürdürecek gibi görülüyor. Ancak 2015 yılının ikinci yarısı için umutluyuz. Çin’deki duraklamanın azalacağını düşünüyoruz. Amerika ekonomisinde ki canlılık maden sektörünü harekete geçirecektir. Ülkemizde inşaat ve konut sektöründe beklenen büyüme, kentsel dönüşüm projeleri gibi gelişmeler iç pazarda talep oluşturacaktır. Bu doğrultuda yeni yılda % 5’lik bir büyüme hedefimiz var. Yeni ocak yatırımlarımız devam edebilir. Yeni ocak arayışlarımız sürüyor. Arge çalışmalarımız istediğimiz yönde sonuçlanırsa, yapacağımız ocak yatırımı olacaktır.
AKIN GÖLÇÜK, ARCENT MIMARLIK VE MADEN
2015 yılı için blok mermer ihracatı için maalesef pek umutlu değilim. 2014 yılından çok farklı olmayacak. Çin ve Tayvan pazarındaki sıkıntılar 2015 yılında da devam edecek gibi görünüyor. İşlenmiş doğal taş pazarı kısmen daha iyi olacak diye düşünüyorum. Özellikle yurtiçinde kentsel dönüşüm uygulamalarının hızla başlaması ve önümüzdeki en az 10 yıl boyunca devam etmesi doğal taş talebini artıracaktır. Son yıllarda ülkemiz de de Doğal taşın yapılarda yeniden özgün bir malzeme olarak tercih edilmesi İşlenmiş doğal taşlara ilgiyi artıracaktır.İşlenmişdoğal taş ihracatının da yeni pazarlar ile artacağını düşünüyorum. Çok zengin yataklar var ama bu kaynakların planlı olarak kullanıldığını düşünmüyorum. İhtiyaç – talep analizlerine göre üretim yapılmalıdır. Her bölgede farklı rezerv kaynakları ciddi bir planlama ile gelecek nesillere taşınmalıdır. Hangi rezervlerin hangi tarihler de kullanılabileceğine dair kapsamlı çalışmalar sonrasında üretime geçiş izinleri verilmelidir.
HASAN ÖZER, PROVİN MERMER
2015 yılı için iç piyasada seçim öncesine kadar,gerek küresel gerekse coğrafyamızdaki ciddi sıkıntılardan dolayı, çok fazla bir beklenti içersinde değilim. Yatırımcının bu bahsi geçen sıkıntılardan dolayı endişeleri doğal olarak bizler içinde aynı ölçekte sıkıntı yaratmaktadır. Şu an Türkiye’deki mermer kaynaklarımızın ancak %29’unu işleyebilmekteyiz. Bu doğal kaynakların mimari açıdan çok yeterli kullanıldığına inanıyorum. Gerek yurt içi gerekse yurtdışındaki projelerde mimarlarımız ve ilgili firmalar mermer kullanımında dünya mermer sektöründe söz sahibi konumuna gelmişlerdir.
MEHMET EMİN ÇAKIRKAYA 2015 yılından beklentim Türkiye’de, mimarın mesleki çabasına saygı ve güven duyulan, mimarın kente ve çevreye olumlu katkılar yapabilmesine olanak veren bir mimarlık uğraşısı alanı oluşması. Büyük kentlerdeki kentsel dönüşüm projelerinde ile ortaya çıkan hızlı ve kontrolsüz yapılaşmanın itici gücünün artık emsal ve yoğunluk artışı olması yerine, planlı, sürdürülebilir ve kaliteli ortamların oluşmasının getirdiği değerler olmasını umuyorum. Doğal taş bugün mimarinin vazgeçilmesi bir yapı elemanı, ancak her malzeme gibi mimaride doğru yerde ve özenle kullanılması gerekiyor. Türk mimarlığında da doğru ortamlarda ve doğru beklentilerle geliştirilen projeler arttıkça, doğal taş kullanımındaki ustalık ve mimari değer de artacaktır.
ORAL GÖKTAŞ
2015’ten beklentim, Türkiye’deki bir saatin dünyadaki yedi yıla denk düşmediği yoğunlukta bir gündem. Türkiye’de doğal olan hiçbir kaynağın/malzemenin yeterince iyi kullanıldığını düşünmüyorum.